Днec пoвeчe oт вcяĸoгa имaме нyждa oт oбpaзoвaтeлни peшeния, ĸoитo

...
Днec пoвeчe oт вcяĸoгa имaме нyждa oт oбpaзoвaтeлни peшeния, ĸoитo
Коментари Харесай

Обучение чрез работа: Страхотният пример на едно училище в Гоце Делчев

Днec пoвeчe oт вcяĸoгa имaме нyждa oт oбpaзoвaтeлни peшeния, ĸoитo бaлaнcиpaт тeopeтичнoтo и пpaĸтичecĸoтo oбyчeние, тъй като непрекъснато чyвaмe paбoтoдaтeли oт paзлични индycтpии дa ĸaзвaт, чe aĸaдeмичнитe ĸвaлифиĸaции caми пo ceбe cи нe cъздaвaт cлyжитeли, гoтoви зa paбoтa. В редица страни дуалното образование се е потвърдило като ефикасна форма за подготовка на експерти за пазара на труда. Успехът му се дължи както на напъните на учебните заведения, които дават добра основа откъм теоретични знания, по този начин и на предприятията, които одобряват възпитаници, с цел да ги образоват на практика на работното място.

Дуалното образование e от огромно значение, с цел да се реализира триумф в стопанската система – то дава мнoгo дoбpa възмoжнocт зa yчeницитe дa ycвoят пpoфecия, тpyдoви нaвици и дa изгpaдят вpъзĸи c бизнeca oщe дoĸaтo ca в yчилищe. В последните години във от ден на ден български учебно заведение се разкриват дуални паралелки по разнообразни специалности, а извънреден образец в тази посока е Професионалната гимназия по машинизация на горското стопанство “Пейо Яворов ”, гр. Гоце Делчев (ПГ по МСС). Гимназията взе участие в план „ Подкрепа на дуалната система на образование “ по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “, съфинансирана от Европейски Съюз. С финансирането е закупена най-различна професионална техника и работни дрехи за учениците.

Започвайки работа като шеф през 2016 година, Ангел Живков поема ПГ по МСС, която тогава е била пред закриване. До оня миг учебното заведение е към Министреството на земеделието и храните, само че след това с новия образован закон, то е трансферирано на общината дружно със земеделските площи.

Заварих 142 деца и 8 паралелки, учебното заведение беше със запорирани сметки от частен правосъден реализатор, а в този момент учениците са над 500 и имаме 20 паралелки. Тогава започнах да поставям отромни старания и взех решение да затворя кръга – от засаждането на семето в почвата до трапезата. В учебното заведение разкрихме нови специалности, от които бизнесът има потребност, направихме и животновъдно стопанство с каракачански овце, крави и всички типове пернати “, съобщи пред Economic.bg Ангел Живков, шеф на ПГ по МСС, гр. Гоце Делчев.

Преди обаче да сътвори новите паралелки, екипът на учебното заведение се допитва до бизнеса и придприемачите в региона, с чиято помощ те съумяват да прозрат нишите, където липсва работна ръка. Така стартират да действат дуални паралелки по специалностите „ Техник растениевъд “ и „ Хлебар сладкар “.

Учениците от ПГ по МСС имат неповторимата опцията да ползват теоретичните си знания на процедура. Училището разполага с огромно учебно-опитно стопанство - с към 300 декара обработваеми площи - където учениците отглеждат грозде, череши, ябълки круши, сини сливи и други А плодовете, отгледани в стопанството на гимназията, се продават в магазина на учебното заведение, където могат да бъдат открити разнородни артикули. Освен това гимназията има и документ за биологично чист артикул, с помощта на което продукцията им се осъществя на пазара.

Засега сме единственото учебно заведение в Европа с органично произвеждане. Имаме и учебен магазин. Така, откакто получим поръчка на уеб страницата на учебното заведение или през Фейсбук, в региона на Гоце Делчев доставяме поръчката гратис с електромобил до дома на клиентите “, изясни Живков.

Децата оказват помощ и за развъждането и на цветята в оранжерията на града. Когато са в 11. клас учениците работят по един ден в оранжерията, а когато са в 12. – по два, като ги включват във всичко – орязване на клони, на жив плет, засаждане на цветя, поддържане на зелени площи. Съвместно с Аграрния университет гимназията стопанисва и лозе, където се отглеждат десертни и винени сортове грозде.

„ Нашите възпитаници са надалеч по-подготвени както с професионалните си умения, по този начин и с езиковите познания, които имат. Когато завършат 12. клас, те излизат изцяло подготвени фрагменти на пазара на труда. Още даже когато навършат 16 години, някои от тях подписват предварителни контракти с разнообразни предприятия в региона и получават пари “, сподели Ангел Живков.

Моделът на дуалното образование е доста добър, само че мъчно се намират компании сътрудници. Бизнесът в региона се отзовава, доколкото може, само че е реалност, че не можем да приказваме за устойчива икономическа среда и сигурност. Не се знае дали в утрешния ден някоя компания няма да бъде закрита, тъй като няма задоволително облага и доходи, или пък тъй като няма подобаващи фрагменти. Затова и много деца отпътуват за чужбина “, добави той.

По думите му, с цел да има качествено образование, е нужна подобаваща материална среда и нова техника. Според Живков чужденците не имат знанията и уменията на българските възпитаници, само че пък в чужбина се осигурава по-добра база и модерна техника за образование посредством работа.

Опитал съм се да закупя нова техника за учебното заведение с икономии от бюджета, само че влизайки в стопанството, аз знам от какво още имаме потребност. Трябват ни 10-20 трактора, доста машини, машинизация – неща, които за българските учебни заведения са идеал “, добави Живков.
И още...
Съвместно с българския академик доктор Филип Фратев ПГ по МСС стартират да вършат опити за лекуване на нападателен рак с метастази при бели мишки. Но защото в гимназията нямат нужното съоръжение, пренасочват изледванията към Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет. Ангел Живков изясни, че в учебното заведение създават и план, обвързван с вредата на метана - който отделят животните с фекалиите - върху атмосферата. Гимназията взе участие и в редица планове по стратегия Еразъм +.

Освен това в учебното заведение е построен и най-хубавият високотехнологичен STEM център в България, като разработките във връзка с програмен продукт и хардуер са направени в гимназията. Гимназията са създали и собствен YouTube канал, както и студио, в което вършат записи и основават филми. На територията на учебното заведение действа и безвъзмезден професионален фитнес – откакто приключат образователните занятия учениците отиват да упражняват.

Не ми харесва непрестанно да упрекваме учениците – в противен случай, ние сме им даже малко длъжни. Те имат по 6-7 часа на ден и в случай че учителят не е новаторски и не им покаже нещо ново, и потребно, ползата им към образователния развой се губи. 100 думи не могат да заменят 1 картина. Затова държа на непрекъснатата подготовка на учителите – с вярата, че те ще добият нови познания и умения, и ще ги предадат на своите възпитаници. Така резултатите няма да закъснеят “, безапелационен е Ангел Живков.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР