Дмитро Трофимчук идва в България с жена му Виктория и

...
Дмитро Трофимчук идва в България с жена му Виктория и
Коментари Харесай

Протест в София срещу екстрадирането на украинец в Беларус

Дмитро Трофимчук идва в България с жена му Виктория и трите им деца

Граждани излязоха на кротичък митинг пред Съдебна палата против изгонването в Беларус на Дмитрий Трофимчук, разгласен за търсене с червен бюлетин от Интерпол - Минск.

" Това е митинг за един украински жител, който се споделя Дмитрий Трофимчук, който Беларус е помолила за експулсация от страна на България. По всичко проличава, че нашата страна ще спомага. " Това съобщи в изявление за Евгения.

Протестиращата акцентира, че е безумно тъкмо сега да се изпращат украински жители към страните-агресори Русия и Беларус.

“Беларус е безапелационен сподвижник на Русия в експанзията към Украйна сега “, добави Евгения. “Най-голямата ни цел е Агенцията за бежанците в България да стартира да преглежда в действителност по-хуманно, да преглежда правата ни откъм всички конвенции, които България е подписала, и да може да се даде право на тези хора да бъдат бъдат несъгласни с това, което става в тяхната татковина ”, добави тя.

Андрей сподели, че “днес стачкуват в поддръжка на украинския жител Дмитрий Трофимчук и неговото семейство, тъй като екстрадицията на украинския жител е рискова както за него, по този начин и за фамилията му ".

БГНЕС напомня, че украинецът Дмитро Трофимчук влиза с колата си в България през Румъния на 19 ноември, с цел да се прибере в Турция, където живее след началото на войната. С него са жена му Виктория и трите им деца. В Украйна те към този момент нямат жилище. Разрушено е от бомба още при започване на войната.

На границата, обаче, Трофимчук е арестуван от българските граничари. Те откриват, че украинецът е търсен с алена бюлетина от Интерпол по искане на Беларус.

Беларуските управляващи упрекват 38-годишния мъж, че е взел участие в проведена незаконна група, която нелегално е придобила персонални и банкови данни на жители на 84 страни и ги е употребила за разплащания.

Трофимчук отхвърля да е направил нещо нелегално или неправилно. Близките му споделят, че той не е знаел, че е търсен, нито че е упрекнат за закононарушение в Беларус. Те също по този начин считат, че животът му ще е застрашен, в случай че България допусне да бъде екстрадиран в Беларус.

На 1-ви декември Великотърновският апелативен съд реши да остави в ареста украинския жител Дмитро Трофимчук, чиято екстрадиция желае беларуският режим, след което на 2-ри декември с решение на съда Трофимчук е изместен в Софийския затвор.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР