Дмитрий Прокофиев в анализ за Новая газета Най-лесният начин да

...
Дмитрий Прокофиев в анализ за Новая газета Най-лесният начин да
Коментари Харесай

Войната и хората: Утре в магазина

Дмитрий Прокофиев в разбор за " Новая газета "
Най-лесният метод да оцените обстановката, в която се намира съветската стопанска система в този момент, е, в случай че си визиите, че сте в огромен търговски център, където вие и вашето семейство сте отишли да пазарувате през уикенда. Но при опита да платите на касата на телефона ви заваляват известия за блокиране на карти и неспособност да употребявате " електронен портфейл ".

Втурвате се към банкомата, само че там се е образувала опашка и когато въпреки всичко се добирате до него, се оказва, че някои банкови карти не работят, други не ви разрешават да изтеглите всички пари в брой, на трети би трябвало да платите комисиона

Междувременно магазините в близост са почнали да затварят изцяло, тъй като в тях не е останало нищо. В тези, които към момента работят, анулират промоции и разпродажби, пренаписват етикети с по-високи цени на доста намалял подбор.
Реклама
Но даже когато сте се стегнали и сте създали лист за извършване на покупки, разбирате, че парите (и салдата по работещите ви кредитни карти) мощно са намалели. Обажданията към другари с молба да ви оказват помощ финансово не срещат огромно схващане. Някои отхвърлят с друга степен на вежливост, други просто не подвигат, трети се съгласяват, само че при някои доста странни условия - да заложите жилището си примерно. И като черешка на тортата: обаждат ви се от работата и ви споделят, че в действителност може и да не ходите към този момент - ще ви изплатят заплатата за две седмици и обезщетение за необработен отпуск. Трябва да вземете решение какво и какъв брой да купите с останалите ви пари и най-важното - по какъв начин да живеете.

Представихте ли си го? Умножете в този момент всичко по доста пъти и ще можете да разберете и нивото на проблемите, пред които е изправена и държавната администрация . Включително кой би трябвало да реши какво да се прави.

Никой от началниците не е очаквал толкоз бързо да се свие предлагането на потребителския пазар. И управляващите основателно се тормозят за търговията. Търговията е доста по-сериозно нещо, в сравнение с си мислите. Русия е освен суровина, само че и комерсиална страна. Почти една четвърт от нейния Брутният вътрешен продукт е от търговията, една шеста от работната мощ също е в този бранш.
Търговията с потребителски артикули е политически въпрос. По създание общественият контракт преди 30 години, беше за унищожаване на недостига. Тогава всичко беше ясно: хората не питат по какъв начин руските шефове се снабдяват с заводи, пристанища и минно-преработвателни предприятия, а шефовете им дават ключовете от руските квартири и не пречат за запълването на рафтовете в магазините. Съветските шефове разделиха всичко по простоват метод: ние получаваме социалистическата благосъстоятелност, вие получавате цялостни магазини.
Празните лавици вбесяваха руските хора близо една трета век. И бяха директно удостоверение, че нещо в стопанската система на Съюз на съветските социалистически републики се е объркало. Всеки жител работеше в някакъв тип произвеждане или нещоq обвързвано с него, а след това в магазина се питаше: къде е всичко, което произведохме?
Реклама
И управляващите схванаха, че би трябвало да се направи нещо. " Законът за свободната търговия " от 1992 година един път вечно ги освободи от отговорността за " доставяне на популацията със артикули за ползване ".

И както стискаха стопанската система с стоманен пестник, не пипаха търговията. Не желаеха да позволен никакви подмятания за недостиг. Отлично разбираха, че " руският празен магазин " е укор на хората към властта. " Руският цялостен магазин ", назад, е обръщение от властта към хората: виждате, че системата работи, а в случай че нямате пари, казусът е ваш. Станете наши наемници и ще имате. Така деq в случай че управляващите могат да пазарят в Милано, елементарният личен състав също би трябвало да може да купува нещо всеки ден.

Сега управляващите ще се опитат да " задържат " цените на " обществено значимите " артикули. Но всичко останало ще нараства без задръжки . Изчезването на потребителски артикули от пазара е по-сериозно, в сравнение с наподобява по малкия екран. Властите също го знаят. Рано или късно рафтовете в магазините още веднъж ще стартират да се пълнят, само че през днешния ден никой не може да каже по кое време, с какво и при какви условия.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР