Дмитрий Муратов е главен редактор на руския вестник Новая газета

...
Дмитрий Муратов е главен редактор на руския вестник Новая газета
Коментари Харесай

Руският журналист Дмитрий Муратов, който продава нобеловия си медал за мир, за да помогне на Украйна

Дмитрий Муратов е основен редактор на съветския вестник Новая газета от повече от 20 години. През 2021 година стана един от, а няколко месеца по-късно към този момент разгласи нобеловия си орден за обмен. Защото избухна война. Русия атакува Украйна.

Муратов желае да събере средства в помощ на бежанците от Украйна. За хората, които са принудени да напущат домовете си, след непредизвиканата инвазия на Русия.

„ Моля аукционните къщи, които се интересуват от стартирането на тази премия, известна на целия свят, на търг да се свържат с нас “, разгласи Муратов.

Муратов и Новая газета използваха мотива, с цел да призоват за "незабавно " използване на пет ограничения в Украйна - преустановяване на огъня, замяна на военнопленници, репатриране на умряли, основаване на филантропични коридори и помощ за бежанците.
Убивани, тровени, заплашвани. Репортерите на "Новая газета " в една от най-опасните страни за публицисти
Войната в Украйна не е непредвидена за Муратов. Още в речта си по време на церемонията по връчване на Нобеловата премия за за мир той сподели, „ че властта интензивно продава концепцията за война. Под въздействието на нападателния маркетинг на войната хората привикват с мисълта за нейната допустимост. Правителствата и околните до тях пропагандисти носят цялостната отговорност за милитаристката реторика по държавните телевизионни канали “.

„ Днешните идеолози прокарват концепцията за гибел в името на Родината, а не за живот в името на Родината. Няма да позволим този техен тв приемник отново да ни излъже “, сподели Муратов преди няколко месеца.

Към днешна дата обаче рестриктивните мерки, наложени от управляващите в Русия обаче, вършат работата на самостоятелните медии напълно невъзможна. От началото на март Муратов и неговият вестник заобикалят да оповестяват за протичащото се в Украйна поради цензурата и опасността от наказателно гонене на публицисти, които не следват линията на държавното управление.

Руският медиен регулатор Роскомнадзор забрани изнасянето на обстоятелства за дейностите на Русия в Украйна, отвън тези, които оповестяват формалните държавни представители. Руските медии не могат да употребяват думата „ война “, а би трябвало да назовават нашествието „ специфична военна интервенция ".

В първите дни на съветската офанзива „ Новая газета “ беше принудена да изтрие публицистичното послание на Муратов. В него се споделяше, че „ нашата страна по заповед на президента Путин стартира война с Украйна и никой не може да спре войната. Затова, с изключение на тъга, изпитваме и позор. Главнокомандващият върти „ нуклеарното копче “в ръцете си като ключодържател от първокласна кола. Каква е идната стъпка - нуклеарен залп? “

Още в края на 2021 година Муратов споделя, че връзките сред Русия и Украйна са разрушени поради хибридните бойни дейности, както и поради незаконната история със свалянето на „ Боинг МН-17 “, „ само че в болните глави на геополитиците, войната сред Русия и Украйна към този момент не наподобява невъзможна “, споделя Муратов. Няколко месеца съветската инвазия е реалност.

За страдание Дмитрий Муратов знае по какъв начин свършват войните – „ с различаване на бойците и замяна на плениците “.
 Кой е съветският нобелов лауреат Дмитрий Муратов  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР