Джорджтаунският университет и йезуитите даряват 27 милиона долара на фондация за потомци на поробени хора

...
Джорджтаунският университет и йезуитите обещават 27 милиона долара дарения в
Коментари Харесай

Джорджтаунският университет и йезуитите обещават 27 милиона долара дарения в подкрепа на потомците на стотици поробени хора, които са били продадени през 19 век, за да финансират университета, обяви организация с нестопанска цел в сряда.

Фондацията с нестопанска цел Descendants Truth & Reconciliation Foundation каза, че подаръкът включва 10 милиона долара от университета в Джорджтаун и общо 17 милиона долара от йезуитите както в пари, така и в плантации, където хората са били поробени.

„Тези приноси от Джорджтаунския университет и йезуитите са ясна индикация за ролята, която йезуитите и другите институции за висше образование могат да играят в подкрепа на нашата мисия да лекуваме раните на расизма в Съединените щати, както и призив за действие за всички католическата църква да предприеме значими стъпки за справяне с вредите, нанесени през вековете на робовладелството“, каза в изявление Моник Трусклер Мадокс, главен изпълнителен директор на Descendants Truth & Reconciliation Foundation и председател на нейния борд на директорите.

През 1838 г. йезуитите, които ръководят Джорджтаунския университет, продават 272 поробени деца, жени и мъже от йезуитски плантации в Мериленд, за да изплатят дълговете на университета, според университета.

03 групова снимка на потомци Фондация "Истина и помирение" на потомците

Длъжностни лица, представляващи Джорджтаун и йезуитите, се извиниха за продажбата от 1838 г. през последните години, съобщи CNN по-рано.

Подаръкът е част от план за набиране на 1 милиард долара за Descendants Truth & Reconciliation Foundation. През 2021 г. йезуитите обявиха своя ангажимент и първоначален залог от 100 милиона долара, съобщи CNN.

The Descendants Truth & Reconciliation Foundation има три основни функции: Да инвестира в образованието на потомците през целия им живот; за финансиране на програми и лидери на общността, които вече са ангажирани в застъпничеството срещу расизма, и за подкрепа на възрастните потомци до края на живота им.

Президентът на Джорджтаун Джон Дж. ДеДжоя каза в изявление, че фондацията има „изключителна визия за повдигане на потомствените общности, подкрепа на образователните стремежи на потомците и насърчаване на расовото изцеление в нашата нация“.

„За нашия университет е чест да има възможност да допринесе за техните усилия. Трудните истини от нашето минало ни водят в неотложната работа за търсене и подкрепа на помирението в нашето настояще и бъдеще“, каза ДеДжоя.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР