Джон Маккейн Председателят на сенатската комисия за въоръжените сили Джон

...
Джон Маккейн Председателят на сенатската комисия за въоръжените сили Джон
Коментари Харесай

Републиканецът Джон Маккейн изрази безпокойство от избора на Тръмп за шеф на ЦРУ


Джон Маккейн

Председателят на сенатската комисия за въоръжените сили Джон Маккейн изрази безпокойствие от избора на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за началник на Централното разследващо ръководство /ЦРУ/, заяви Асошиейтед прес.

По-рано през вчерашния ден Тръмп разгласи в Туитър, че уволнява държавния секретар Рекс Тилърсън и го заменя с досегашния шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпейо. На мястото на Помпейо Тръмп предложи досегашния заместник-директор на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспъл.

Влиятелният републиканец съобщи, че Сенатът на Съединени американски щати ще изиска от Джина Хаспъл, при одобряването на кандидатурата й, да изясни " същността и мащаба " на присъединяване си в програмата за разпити на ръководството.

Изтезанията на арестувани, намиращи се в американски затвори, беше " една от най-печалните глави в американската история " през последното десетилетия, съобщи Маккейн. Той изрази убеденост, че Сенатът ще извърши своя дълг и деликатно ще изследва дейностите и изказванията на Хаспъл по отношение на изтезанията при разпити на обвинени.

Като заместник-директор на Централно разузнавателно управление на САЩ 61-годишната Хаспъл, която е в ръководството от 1985 година, не е прекосявала през процедура на одобряване от Сената, отбелязва АП.

По-рано през вчерашния ден кандидатурата на Хаспъл беше подкрепена от трима някогашни шефове на Централно разузнавателно управление на САЩ и други висши фигури, в това число някогашния шеф на националното разузнаване Джеймс Клапър, съобщи Франс прес. Двама сенатори демократи обаче показаха в писмо до Тръмп запасите си. Според тях поради предходните си действия Хаспъл не е подобаваща за поста.

През 2013 година Хаспъл е назначена да оглави Националната загадка работа на Централно разузнавателно управление на САЩ, само че единствено няколко седмици по-късно е заменена, очевидно заради подозрения към отговорността й за основаването след 11 септември 2001 година на секрети затвори в чужбина, където при разпити на арестувани била прилагана симулация на давене, напомня Агенция Франс Прес.

По това време в. " Вашингтон пост " писа, че Хаспъл е управлявала скришен затвор в Тайланд, където пандизчиите били подлагани на симулирано давене и други форми на малтретиране.

Според вестника Джина Хаспъл била забъркана и в унищожаването през 2005 година на компрометиращи видеозаписи за техниките за разпит, прилагани върху доста пандизчии в Тайланд. Адвокати на арестуваните хипотетични членове на Ал Каида желали да получат тези записи, с цел да ги показват в съда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР