Джон Ленън е убит край дома си в Ню Йорк

...
Джон Ленън е убит край дома си в Ню Йорк
Коментари Харесай

Вечерта на 8 декември 1980 г. Джон Ленън е прострелян смъртоносно край дома си в Ню Йорк

Джон Ленън е погубен край дома си в Ню Йорк на 8 декември 1980 година от Марк Дейвид Чапман. След стрелбата по музиканта, Чапман изчаква служителите на реда, четейки романа " Спасителят в ръжта ” на Дж. Д. Селинджър.

Британският музикант и композитор Джон Уинстън Оно Ленън е роден на 9 октомври 1940 година Той един от основателите на групата " Бийтълс ”. “Бийтълс ” се трансформира в музикално събитие. Гражданската пацифистка позиция на Ленън се откроява в обществено ангажираните му текстове.

Групата е образувана през 1960 година в Ливърпул от Ленън и Пол Маккартни, Джордж Харисън и барабаниста Пийт Бест, който е сменен през 1962 година от Ринго Стар. Познати са и като “Ливърпулската четворка ”. В интервала 1962-1970 година издават 12 албума, 13 миниалбума и 22 сингъла. Продали са над 1,3 милиарда албума. След разпадането на “Бийтълс ” Джон Ленън продължава солово и има осем албума, а активността му е повлияна от втората му брачна половинка авангардистката Йоко Оно. Песента Imagine от едноименния му независим албум се трансформира в един от най-продаваните му сингли и е негова визитка.

На 8 декември светът е разтресен от убийството на Ленън. Новината се прокрадва и оттатък “желязната завеса ”, в соцлагера. Откриваме информация за събитието в рубриката “Спектър ” на списание ЛИК, брой 51 от 19 декември 1980 година:

Наистина в никакъв случай към този момент “Бийтълс ” няма да свирят дружно. Защото Джон Ленън, техният най-оригинален музикант, основал едни от най-прекрасните песни на поп-музиката, е мъртъв. Мъртъв в този момент, когато наруши близо петгодишното си безмълвие с чудесния албум “Двойна фикция ”. Сега, когато още веднъж се заприказва, че четирите “пораснали ” момчета от Ливърпул може би ще се съберат, с цел да възкресят своята незабравима музика от 60-те години.

Вечерта на 8 декември, когато се прибира у дома, той е спрян от собствен душевен невменяем обожател, който му желае подпис. Но Ленън бърза.  Отказва. И е прострелян смъртоносно седем пъти. 

Наскоро, след 43 години безмълвие, килърът на Джон Ленън Марк Дейвид Чапман за първи път, разкри за какво е прострелял именития артист на " Beatles ".

„ Един глас в главата ми ми повтаряше: „ Направи го! Направи го! ", споделя той. Думите на килъра ще бъдат част от нов документален филм на Apple TV+, „ John Lennon: Murder Without a Trial “, който ще бъде пуснат в сряда, преди 43-ата годишнина от убийството в петък. Той също по този начин ще опише в детайли последните моменти на изпълнителя, разкрити пред камера за първи път и от двама от очевидците на убийството.

Документалният филм хвърля нова светлина и върху това по какъв начин 68-годишният Чапман, бива наказан и влиза зад решетките. Той изяснява, че е прострелял Ленън, тъй като е бил „ подправен “. Под внушаемост, в подготовка за правосъден развой, Чапман си спомня по какъв начин е седял на бордюра и видял черна лимузина да стопира до постройката. Той си спомня, че видял Ленън да излиза. „ Част от мен не искаше да го направи, само че част от мен го направи. Чувах глас в главата си, който споделяше: „ Направи го! Направи го! Направи го! ".


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР