Джо Байдън се превръща в един голям проблем: след като

...
Джо Байдън се превръща в един голям проблем: след като
Коментари Харесай

Търсенето на замяна на Байдън е на финалната права

Джо Байдън се трансформира в един огромен проблем: откакто юристът му предходната седмица разказа президента на Съединени американски щати като „ дъртак с неприятна памет “, все по-силно се приказва, че Байдън ще бъде заставен да се отдръпна от изборите. Освен това това към този момент не са единствено приказки: макар че има още 10 месеца до изборите и малко повече от шест месеца до конгреса на Демократическата партия, на който ще бъде номиниран претендент за президент, решение би трябвало да се вземе тази пролет. След това ще бъде прекомерно късно, само че в този момент демократите към момента имат време да се опитат да повдигнат различен претендент.

Байдън към момента не е изцяло отписан, само че натам върви. Рейтингът му пада, а възможностите за победа на Тръмп порастват. И въпросът тук не е в действителното здравословно положение на притежателя на Белия дом, а във обстоятелството, че американците са все по-уверени в неговата уязвимост: 85%смятат, че той е прекомерно остарял за нов президентски мандат. Това е доста (20% по-малко считат по този начин за Тръмп) - и точно този фактор става решителен на изборите.

В същото време Байдън в действителност не е толкоз зле, колкото го показват: той би трябвало да се оправя с тежки рецесии както във външната политика, по този начин и вкъщи. На международната сцена Украйна, Близкият изток и Китай заискряха по едно и също време, като интензитетът на всички места е подобен, че даже една такава рецесия стига. Байдън безспорно е най-опитният жив американски политик, изключително що се отнася до интернационалните каузи, в които той взе участие от половин век. И на чисто американска земя той има голям опит: 35 години в Сената, осем години като вицепрезидент (и то напълно не номинално), президентски мандат. Никой от живите през днешния ден няма такова досие – същият Обама служи в Сената единствено три години. Но богатият опит на Байдън не му оказва помощ освен във външните работи (тук повода е, че общият курс на Съединени американски щати ги докара до сегашните проблеми), само че и като цяло.

През всичките три години от президентството си Байдън се бори на два фронта - външен и вътрешен, т.е. опитваше се да спре утежняването на световната позиция на Съединени американски щати и да обуздае реваншисткия Тръмп. Нямаше и особени триумфи: даже построяването на антируска коалиция не спря деградацията на света по американски, а другите типове напън върху Тръмп не трансфораха някогашния президент в новобранец. Той решително води в рейтингите освен в страната, само че и, най-важното, в основни (т.нар. “люлеещи се ”) страни, от които зависи резултатът от изборите. При тези условия Байдън имаше единствено едно нещо, което трябваше да направи: да заложи на повтаряне на изборния сюжет през 2020 година Не в смисъл на манипулиране, а от позиция на апел да гласувате против Тръмп: изберете Байдън, с цел да спре един вманиачен деспот. Сценарият за 2024 година е несъвършен, само че Белият дом нямаше по-добър. Сега обаче против Байдън се отвори трети фронт – и провалянето на него ще постави завършек на успеха му.

Този фронт е най-вътрешният от всички вероятни – приказваме за здравето на президента. Тук Байдън явно губи и с всяка минала седмица американците от ден на ден ще имат вяра, че той не е в положение да извърши отговорностите си. Това е злополука – освен за Байдън, освен за Демократическата партия, само че и за по-голямата част от американския естаблишмънт, който счита втория мандат на Тръмп за изрично недопустим. И в случай че „ Вашингтонското тресавище “ стигне до заключението, че Байдън най-сетне се е „ счупил “, тогава той ще бъде заменен. Но на кого?

И тук стартира най-трудната част, тъй като просто няма авариен вид. Това, което се смяташе за подобен вид през 2020 година, а точно вицепрезидентът Камала Харис, не проработи: както рейтингите, по този начин и управническото, умствено равнище на калифорнийката се оказаха под равнището. В естествена обстановка това не би било толкоз неприятно - добре, дано искрено слабият президент има един мандат, ще изберат надеждни мениджъри. Но, първо, Харис има още по-малък късмет да победи Тръмп от Байдън, и второ, интернационалната обстановка е толкоз бурна, че слагането на искрено празна фигура отпред на суперсила е просто рисково.

Тоест разновидността Харис остава, само че за най-крайния, обезсърчителен случай. Междувременно демократите се пробват да намерят по-силен сурогат на Байдън – и са изправени пред сложен избор.

Всъщност вероятните претенденти са единствено двама. Един от тях е губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм. Той има известна национална популярност, само че съставлява същата „ калифорнийска мафия “ като Харис. Те даже работеха дружно: когато Нюсъм беше кмет на Сан Франциско, Харис беше определена за областен прокурор там. Лелята на Нюсъм беше брачната половинка на Роналд Пелоси - не адаш, а по-големият брат на брачна половинка на Нанси Пелоси, някогашния ръководител на Камарата на представителите.

Разбира се, допустимо е да предлагат Нюсъм, само че като се има поради персоналната му известност и имиджа на Калифорния като най-„ прогресивния “ (по отношение на мигранти, ЛГБТ и други) щат, това може да отблъсне доста нерадикални поддръжници от демократите. И незабавно ще зародят доста въпроси по отношение на персоналния живот на калифорниеца и Тръмп няма да пропусне тази опция в дебата (което ще бъде невероятно за Нюсъм да избегне).

Много по-сериозен от Нюсъм е разновидността с Обама, само че не Барак, а Мишел. Самият Барак ще приказва в Ню Йорк в края на идващия месец на протест в поддръжка на Байдън - Харис, само че това не значи нищо. Бившият президент не може да се кандидатира за трети път, само че жена му беше доста известна. Сега изследванията не ѝ дават доста поддръжници, само че това е по този начин, тъй като не беше рекламирана и, най-важното, нямаше изразено предпочитание да се кандидатира. Вариантът с Мишел се обсъждаше още през 2020 година, само че тя беше изрично срещу. Тя не желае да влиза в борбата даже в този момент, само че всичко може да се промени, в случай че здравната комисия на „ Вашингтонското тресавище “ реши, че Байдън не може да взе участие в изборите. Тогава целият свят ще се опита да убеди Мишел - и не е несъмнено, че няма да я убедят.

Разбира се, всички схващат, че в случай че бъде определен, Барак ще бъде същинският президент, тъй като Мишел няма освен политически, само че и управнически опит (за разлика от Тръмп, който имаше богат опит в ръководството на огромен бизнес). Но какво не можете да извършите, с цел да спасите Америка от „ идната тирания на Тръмп “ и това се трансформира в главен девиз на президентската акция на демократите.

Има обаче и различен вид с номинацията на самия Барак Обама - не за президент, а за вицепрезидент. Такава рокада: в случай че през 2008 година опитният Байдън поддържа неопитния Обама, в този момент известният и умел Обама ще поддържа изтощения и неизвестен Байдън. Вариантът е доста опасен и малко евентуален, само че в сегашната обстановка даже това се разисква.

С една дума, демократите няма с кого да сменят Байдън, само че не могат и да не го сменят - той ще загуби. Значи е задънена улица? Да, и това постоянно се случва, когато авторитетни хора се откъсват от действителността, имат вяра в своето всемогъщество и се пробват да спрат обективния ход на историята. През 2020 година те съумяха, само че в този момент всички са уверени, че в действителност са съумели единствено да слагат всичко на пауза, а не да трансформират посоката на придвижване. И в този момент всичко ще се върне на мястото си, в това число и Доналд Тръмп.

Превод: В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед50701Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАлтернативен Поглед60351Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед33184Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед16952Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед105233Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед369154Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед250654Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед224859Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед105233Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед93204Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:
  • Източник: pogled.info

    СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


    Промоции

    КОМЕНТАРИ
    НАПИШИ КОМЕНТАР