Джо Байдън приветства Олаф Шолц за решаващата военна подкрепа“ на

...
Джо Байдън приветства Олаф Шолц за решаващата военна подкрепа“ на
Коментари Харесай

Байдън и Щолц се срещнаха в Белия дом. Какво обсъдиха?

Джо Байдън приветства Олаф Шолц за „ решаващата военна поддръжка “ на Германия за Украйна, признавайки по време на среща в Белия дом, че в изискванията на остра вътрешнополитическа опозиция тази поддръжка е била „ доста сложна “ за канцлера.

Срещата на водачите на Съединени американски щати и Германия в петък се организира малко след първата годишнина от пълномащабното навлизане на Владимир Путин в Украйна и в миг, когато и двамата са изправени пред политически провокации в напъните си да поддържат потока от военна и икономическа поддръжка за Киев.

„ Дадохме си ясна сметка, че в случай че Путин се раздвижи, и двамата ще отговорим, и дружно изпълнихме това заричане “, сподели Байдън на Шолц при започване на срещата в Белия дом, като означи, че при последното посещаване на канцлера съветската инвазия е била на път да бъде разгърната, написа „ The Guaradian “. „ И аз желая да Ви благодаря, Олаф, за Вашето мощно и устойчиво управление. Искам да кажа това откровено. То е от огромно значение за света “.

„ Вие се активизирахте, с цел да предоставите сериозна военна поддръжка, и бих споделил, че с изключение на военната поддръжка, моралната поддръжка, която оказахте на украинците, беше дълбока “, сподели още американският президент.

В отговор Шолц акцентира смисъла на единството на Запада в поддръжката за Украйна и добави: „ В този миг считам, че е доста значимо да дадем сигнал, че ще продължим да го вършим, до момента в който е належащо “.

Шолц дойде на работно посещаване в Съединени американски щати, лишено от всякаква пищност или протокол. За срещата в петък следобяд не беше планувана конференция, а канцлерът докара със себе си минимална делегация. Той разказа двустранните връзки като „ поредно партньорство, което през днешния ден в действителност е в доста добра форма “.

Част от посланието на Байдън беше признателност за единодушието на Шолц да позволи доставката на бронирани машини, противовъздушни системи и 18 немски танка „ Леопард “ за Украйна, макар че в неотдавнашно изявление съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан даде да се разбере, че Белият дом е трябвало да се съгласи да достави и американски танкове „ Ейбрамс “, с цел да убеди Шолц да работи – характерност, която Берлин оспорва. Вашингтон също по този начин изрази възхищението си от това какъв брой бързо Германия е понижила зависимостта си от съветския газ.

Преди срещата Съединени американски щати алармираха за готовността си да продължат да поддържат Украйна, като оповестиха нов пакет от военна помощ, включващ мобилни мостове, инсталирани на бронирани машини, които биха били от решаващо значение за всяка украинска контраатака, както и още HIMARS – многоцелеви ракетни установки. Байдън ще търси продължение на паралелните задължения от страна на Германия и Европа през тези няколко месеца, които евентуално ще бъдат решаващи в спора.

„ Без подозрение те ще приказват за типовете качества, от които Украйна продължава да се нуждае през идващите седмици и месеци “, съобщи представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби.

Администрацията признава, че Шолц е извървял дълъг път, с цел да премине Германия от позицията на пацифистки неутралитет към даването на забележителна военна помощ на Киев за противопоставяне на съветското навлизане, само че също по този начин е наясно, че той среща забележителна опозиция вътре в Германия. Началникът на щаба на Шолц показва бюджетните ограничавания като причина, заради която Германия няма да усили военните си разноски толкоз бързо, колкото е дала обещание.

В изявлението си преди срещата Кърби означи, че Байдън и Шолц неотдавна са се срещнали с президента на Украйна Володимир Зеленски, и съобщи, че ще желаят да обсъдят тези срещи. Вашингтон е угрижен Украйна и нейните поддръжници да останат на една и съща вълна във връзка с военните цели и тактика преди срещата на върха на НАТО в Литва през юли.

Друга значима точка в дневния ред, съгласно американски чиновници, е Китай, който съгласно Вашингтон е на път да наруши прецедента и да достави оръжия на Русия, с цел да помогне на Владимир Путин да поддържа нашествието. Съединени американски щати постановиха наказания на някои китайски компании за доставка на произведения с двойна приложимост и заплашиха с надалеч по-строги ограничения, в случай че Пекин стартира да изпраща оръжия. Ако това се случи, Байдън би желал да получи поддръжката на Европа, с цел да последва образеца, а реакцията на Германия би била от решаващо значение за повишение на цената, която Китай ще заплати, в случай че поддържа повече Путин.

„ Досега не сме забелязали Китай да е дал смъртоносна помощ на Русия, само че явно това е обстановка, която следим “, сподели високопоставеният американски чиновник. „ Войната на Русия в Украйна сложи Китай в мъчно състояние и всяка стъпка, която Китай прави към Русия, затруднява връзките му с Европа и с други страни по света. Това отвлича вниманието на Китай и е евентуален удар върху интернационалните им връзки, от който те не се нуждаят и не желаят “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР