Главнокомандващият руските войски, генерал Тотлебен, издал заповед да се тръгне

...
Главнокомандващият руските войски, генерал Тотлебен, издал заповед да се тръгне
Коментари Харесай

Варна празнува 140 години от Освобождението си


Главнокомандващият съветските войски, военачалник Тотлебен, издал заповед да се тръгне към Варна. На 24 юли външните укрепления били завзети. Същият ден, ядосан от протакането, генерал А. Столипин лично се отправил към Цариград, взел предписание от турското държавно управление за предаването на Варна и на 27 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите:  " А теперь убирайся из Варньi ".

Реално турската администрация напуща по-късно Варна, тъй като през пристанището е трябвало да се транспортират турските елементи и от Шуменската цитадела. 

Тази година тържественото честване ще бъде придружено от театрализирана възстановка на историческите събития. Членове на клуб " 8-ми Пехотен Приморски полк Варна " към НД " Традиция " ще създадат възстановка на влизането на съветските войски във Варна на 27 юли 1878 година. Тогава българите  посрещат с самун и сол XIV Брянски полк, водени от военачалник Аркадий Столипин. Тържеството станало в двора на българската черква, учебно заведение и читалище, през днешния ден храм " Св. Архангел Михаил " на улица " 27 юли ". Там се намира и паметникът " Посрещане на братята-освободители ", издигнат за стогодишнината от освобождението на Варна. Освен посрещането на воините, както в миналото, ще бъде отслужен признателен молебен. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника " Посрещане на освободителите ". Официалната  стратегия, проведена от Община Варна и Военноморските сили, стартира в 9.30 часа.  

Духовно-просветен център " Св. Архангел Михаил " прибавя още едно събитие – в 12 часа ще бъде открита обичайна галерия от детския пленер " Колко са чудни делата Ти, Господи! ". На 27 юли се празнува паметта на Св. Пантелеймон, на Св. Климент Охридски и Светите Седмочисленици. 

В 16 часа в Музея на Възраждането ще бъде връчено подаяние гарибалдейско знаме.

В 20.30 часа на площад " Независимост “, край фонтана,  ще стартира концерт на оркестъра на Държавната опера във Варна с диригент Николай Крумов. 

Изложба " Българските опълченци и град Варна “, отдадена на 27-ми юли – денят на Освобождението, е открита край Слънчевия часовник на входа на Морската градина. Инициативата ще продължи до 31-ви юли. Фотографиите в изложбата са предоставени от Музея на Възраждането към Регионалния исторически музей – Варна. Сред тях могат да се видят изображения на опълченци, които са малко познати на варненци като Господин Иванов, Анастас Вангелов, Никола Савов, Андрей Андреев, Никола Корчев, Атанас Иванов, Желю Попов, Георги Сивков и други. 22-те фотографии и 4-те осведомителни табла са правени са в разнообразни фотостудиа в България и чужбина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР