Varna24.bg шефът на водното дружество във Варна Валентин Вълканов по

...
Varna24.bg шефът на водното дружество във Варна Валентин Вълканов по
Коментари Харесай

Шефът на ВиК: Не сме искали поскъпване на водата във Варна! Ще има още спирания заради бул.Левски

Varna24.bg шефът на водното сдружение във Варна Валентин Вълканов във връзка скачането на цената на водата с 12 стотинки от 2,97 лв. до 3,09 лв..

" Ние поръчка за нарастване не сме давали. Регулаторът по неговите способи си контролира, никой не ни е питал. Имаше публично разискване. Прочетоха си отчета и си взеха решението ", сподели Вълканов.

По негова информация загубите на вода през миналата 2018 година са по-малко спрямо предходните години. Към този миг софтуерните загуби са 63% и най-вече вода се губи от промиването на водопроводите след повреда. Загуби на вода се регистрират и поради източването на водопроводите при прекъсването на водата за отстраняването на авариите най-вече във високите местности, сподели Вълканов.

Изграждането на новият бул. " Левски " и монтирането на новите водопроводи по него също " глътнали " огромни количества вода. Шефът на водното сдружение заяви още, че се чакат още шест или седем прекъсвания на водата поради подмяната на тръбите, като първото ще бъде на 8 януари, а идващите в поредност по-късно. Той увери обаче, че този път до такова фрапантно безводие в центъра на Варна няма да се стигне, защото тръбите са с по-малък диаметър. 

" Много повреди имахме и спукани водопроводи при прокопаването за новото трасе. Тръбите в центъра на Варна са полагани през 1910 година, когато не е имало под земята кадастър. Копае се надълбоко и на сляпо. Кадастърът е юридически след 1975 година и няма информация къде какво се намира, по тази причина имаше и доста спукани тръби и загуба на вода при построяването на булеварда ", добави Валентин Вълканов. 

Стана ясно, че все още водното сдружение има заведени над 3000 правосъдни каузи за събиране на вземанията от длъжници. 90% от борчовете са насъбрани от битови клиенти, 10% са от промишлените потребители. Съдебни искове се завеждат към всеки клиент, натрупал неплатена сметка за над 300 лева. 

За последните 10 години несъбраните задължения от потребители възлизат на над 15 млн.лв., добави още Валентин Вълканов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР