Въпреки, че замерванията на автоматизираните станции показват, че няма завишение

...
Въпреки, че замерванията на автоматизираните станции показват, че няма завишение
Коментари Харесай

Кметът Николов иска среща с ЛУКойл и Кроношпан“ в РИОСВ заради мръсния въздух!


" Въпреки, че замерванията на автоматизираните станции демонстрират, че няма завишение на измерваните от тях индикатори, терзанията и недоверието на хората са факт, както и неприятните миризми в избрани дни.

Затова настоявах още в сряда, да бъде планувана среща в екоинспекцията с представители на най-големите промишлени предприятия, на която да бъдат поканени и екоорганизации, инициативни комитети, жители, медии, Комисията по екология и РЗИ Бургас.

Опасенията на хората несъмнено значат, че те не получават съответна и навременна информация от способените контролни органи – Регионална инспекция за опазване на околната среда и РЗИ, както и от самите предприятия.

Въпреки, че Община Бургас няма пълномощия да постанова санкции, не преставам да упорствам Министерство на околната среда и водите да задължи " ЛУКойл Нефтохим “ и " Кроношпан “ да закупят мониторингови станции, които да бъдат инсталирани в разнообразни точки на града и да правят 24 часов мониторинг на въздуха, а резултатите да се излъчват онлайн. Все още чакам и отговор от екоминистерството за ново софтуерно решение за рекултивация на старите еко вреди на рафинерията, както и за преразглеждане на комплексното позволение на " Кроношпан “ и предприятието да бъде задължено да прави 24- часов мониторинг на излъчванията във въздуха.

Заради недоверието на жителите упорствам да се провокират контролни замервания от Изпълнителната организация по околна среда и резултатите да бъдат оповестени и разяснени на жителите.

Още през днешния ден съм задължил поддържащите компании да стартират миене на главните бургаски улици, с цел да се понижи риска от завишаване на замърсяването с фини прахови частици. Готов съм да дава мобилната станция на Регионална инспекция за опазване на околната среда, с цел да правят замервания в разнообразни точки на града по отношение на сигналите на жителите.

Очаквам до на следващия ден Регионална инспекция за опазване на околната среда да оповести часа на срещата, а РЗИ да излезе със мнение дали неприятните миризми, които се усещат в града, носят риск за здравето на хората ", написа кметът Николов.

Междувременно митингът против мръсния въздух, за който Burgas24.bg към този момент заяви, бе изтеглен с няколко часа по-рано. Той ще се организира на 17 март в събота пред постройката на Община Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР