По-малкият Осман е регистриран в Детска педагогическа стая през 2015

...
По-малкият Осман е регистриран в Детска педагогическа стая през 2015
Коментари Харесай

Случаят Осман и превръщат ли интернатите децата в убийци

По-малкият Осман е регистриран в Детска педагогическа стая през 2015 година На идната година със правосъдно решение е настанен в интерната "Христо Ботев " в силистренското село Варненци.

Жестокото закононарушение беше употребявано от Национална мрежа за децата да изискат за подред път закриване на интернатите в страната поради нечовешките условия тях. Според организацията "последното нещо, до което животът в такива детски затвори би могло да докара, е превъзпитание и попречване на рецидива ", а "настаняването на едно от децата в пансион като че ли слага крайна присъда за ориста, която чака малолетните "клиенти " на системата през остатъка от живота им. Получили са наказване, резултатът от което бе стихотворец от 77-годишната жертва на зверството и от самите причинители с цената на остатъка от личните им белязани животи ".

Дарик потърси шефа на интерната във Варненци Ангел Ройбов, който описа, че единственото нарушение на Осман при тях е изяждането на десерта на друго момче.

"Тук не образоваме децата да убиват хора ", декларира Ройбов. Но прибавя, че всяко едно от децата в интерната е способно да извърши същото закононарушение като Осман.

- Г-н Ройбов, по кое време Осман беше настанен в интерната в село Варненци и какъв брой време прекара там?

-Беше настанен за образователната 2016/2017 година със правосъдно решение. На 15 юни 2017 година му изтече престоят.

- Каква беше повода да попадне при вас?

Кражби, най-вече обири.

-Колко обири? Предполагам, че от една кражба не може да попадне в пансион.

-Не. Тази легенда, дето се носи за една вафличка или една кифличка, няма такива неща. С децата работя психолози, обществени педагози, служби отвън интернатите. И откакто всички способи са безпомощни, с цел да спрат действията, съдът преценя, че това дете към този момент се постанова да бъде настанено в институция като нашата. Настаняването става единствено и само със правосъдно решение - както при Осман, по този начин и при всички момчета при нас. След като съдията Х е решил, че Осман би трябвало да бъде настанен при нас, значи Осман не е бил нормално бяло зайче с червени очички, което кротичко си е седяло, само че съдията е решил за това дете - дайте да го пратим в пансион.

- Какво беше държанието му при вас?

-При нас по принцип цялата група си върви доста добре. Децата спортуват, играят, работят и учат колкото могат, тъй като те идват с големи личностни и обществени дефицити. И в случай че някой счита, че човек може да бъде изменен за месеци, значи приказваме несериозни неща.

- Т. е. държанието му е било положително - нямало е сбивания, бягства?

-Нямаше такива прояви, тъй като при нас има правила, които момчетата съблюдават. Единственото нарушение на Осман беше, че един път изяде десерта на друго момче. Колкото и несериозно да звучи - това е.

- Докато беше при вас, някой идвал ли му е на рандеву?

-Ако е имало, било е не повече от един път.

- Когато разбрахте, че Осман е арестуван за ликвидиране, това беше ли изненада за вас? Или си казахте - Осман е кадърен да извърши сходно нещо.

-Аз задавам въпроса по различен метод. След като има толкоз доста хора, които са загрижени за децата и настояват какъв брой е ужасно в интернатите - когато той е отвън неприятното място пансион, къде са всички тези неправителствени организации, за какво не работят с него, тъй като той прави такива неща. Ето, той е на независимост - къде са всички, които доста ги обичат и желаят да работят за тях. Някъде са в София или си стоят по кабинетите. Нека някой да се изправи и да каже - аз направих за Осман това, с цел да не извърши той това. Защото ние една година сме правили тъкмо това. И при изискване, че той няма прегрешения, значи въпреки всичко сме съумели. Такава институция би трябвало да има и ще има. Интернат звучи гадно - добре, дано да я кръстят цветарник или оранжерия. Институции за такива деца ще има, разбирате ли. Това с приемните родители е бла-бла. Проверете случаите - приемните родители изкарват до 3 месеца и се разделят.

- Според съдебно-медицинската експертиза Осман е податлив към експанзия и свирепост. Съгласен ли сте със заключението?

-Всички деца са настанени тук от съда. Съдията е прегледал купища документи и доказателства, че този човек е направил противообществени прояви. Агресията им е заложена поради обществения статус и метода им на живот до момента. Нека никой да не търси под вола теле, тъй като няма. Осман е настанен при нас, да вземем за пример, на 14 години - няма по какъв начин аз, видите ли, да му възпитам експанзия. При нас ги учим на колектив, на спорт, на труд, на неща, които построяват индивида, а не го провалят.

- Другите деца, които са познавали Осман, по какъв начин разясняват случилото се?

Какво да разясняват, на процедура всеки от тях е кадърен да направи такова нещо. Когато са в интерната те съблюдават и следват някакви правила - значи е допустимо. Но на открито никой не работи с тях. Това говорене по медиите "колко обичаме децата " - няма такова нещо. Обичането включва деяние, а освен дрънчене по медиите. Да заповядат, да вземат по едно-две дечица и всички ще заживеем радостно и щастливо. След една седмица обаче ще ми звъннат - ела да си ги вземеш назад, тъй като нещо не можем да се оправим. Тук сме, да дойдат, аз ще им отделя един кабинет - да се заловен и да работят с децата. Аз съм склонен един месец да работя без заплата, да пристигна още някой от тези организации и да работим дружно.

- Според тези организации изискванията в интернатите са безчовечен.

-Какво значи безчовечен. 99 % от тези организации не знаят къде се намират интернатите. Те желаят да изкарат нас страшните, само че ужасно ще бъде, когато нас ни няма. Повярвайте, няма опашки от искащи да работят в интернатите, тъй като работата с тези деца е доста сложна. Тези деца са с дефицити, проследете обратно в фамилиите им. Хубаво, дано да закрият интернатите, само че каква е алтернативата. Каква опция оферират за Осман? Как работиха с Осман, кой работеше с него, тъй като той не извършваше такива неща, когато се работеше с него една година. Ето какво се случва на независимост - Къде са НПО-тата, къде са всички покровители и бранители, които доста обичат децата един път в годината на Коледа.

- Колко деца са настанени при вас?

-27 са тази година.

- За какво най-често попадат?

-В 99 % от случаите за обири. Средата, в която порастват и се "възпитават " тези деца - там са заложени тези дефицити, а не в интерната.

- Какъв е най-често срещаният фамилен и обществен профил на децата?

-Или без родители, или родители, които насърчават кражбите, защото цялото семейство се облагодетелства от тях. Или пък безусловно незаинтересовани родители.

- Като виждам фотосите на уеб страницата ви, множеството децат са циганчета.

-Да.

- Тези, които минат през вашия пансион, какво се случва след това с тях - поправят ли се, или не престават към пандизите?

-Никой не може да се поправи самичък. Те идват с дефицити, които не могат да бъдат изгладени. Успяваме да поправяме някои неща, само че това е човек, а не тесто или пластилин, с цел да го оформиш както искаш. Всеки човек е друга планета и е извънредно мъчно да го промениш, тъй като той е живял 13 или 15 години с това държание и тези привички. Извън интерната алтернативата е същата. Това е казусът - не се работи преди и след интерната. Всички обаче търсят казуса в интернатите, тъй като ние сме затворена система - видите ли, какъв брой е нечовешко там. А какво му е човешкото на открито, откакто той прави ликвидиране. Някой ревизира ли средата на Осман преди и след интерната? Някой работи ли със средата на Осман, с цел да може вероятно родителите му да работят с него след напускането му на интерната. Нищо ужасно няма в интерната, там има страхотни деца. Миналата година имахме момче, което стана четвърто на "България търси гений ". Шест години сме регионални първенци по тенис на маса. Успехи и първенци не се основават с принуждение, споделям го напълно отговорно като състезателен експерт с дългогодишна процедура. Всички, които не са наясно, би трябвало да спрат да приказват нелепости. Като са толкоз загрижени, кой очакваше Осман, когато излезе, и му подаде ръка.

- След като децата излязат от интерната, остава ли някакъв резултат от възпитанието, което получават вътре?

-Има момчета, които са съумели на създадат страхотни неща, само че самичък човек на тази възраст доста мъчно може да оцелее. Той би трябвало да се върне отново към старите си способи, тъй като други няма. Няма кой да му подаде ръка и това е казусът, а ние го търсим там, където го няма, и той по тази причина не се взема решение.

- Разполагат ли децата с пари?

-Не. Само на тези, които са от домове, им се поставят по 30 лв..

- Това карали ги да търсят по някакъв метод средства?

-Естествено. Дори да имат по 30 лв. на месец - отново ще ги търсят. Това е построен темперамент, който не може да се промени за 2 дни или 3 месеца. Ако някой може, да пристигна и да ме научи, а аз ще седна и ще си протоколирам. Ако попитате децата, дали са чували за Национална мрежа на децата, ще се изсмеят или няма да ви схванат. Децата имат потребност от някой като тях, който приказва техния език, само че не майчиния, а езика, на който могат да кажат "тъжно ми е ", "весело ми е ". Ако някой желае да спомага, е добре пристигнал когато и да е на денонощието. Но никой не идва да помогне, с цел да свършим нещо. Всеки желае да напише нещо и да пусне гръмка вест - видиш ли в този момент, какъв брой ужасно нещо се е случва с Осман. Ами, няма - тук не ги образоваме да убиват хора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР