Дискусиите, които от 10-тина дни се водят за учебниците по

...
Дискусиите, които от 10-тина дни се водят за учебниците по
Коментари Харесай

Нина Дюлгерова: Историците да говорят за историята

Дискусиите, които от 10-тина дни се водят за учебниците по история за 10-ти клас, не носят със себе си градивност. Това разяснява за news.bg проф. Нина Дюлгерова. Поводът е конференцията на тематика: "Историята - политически инструмент на властта ".

Според нея полемиките не са ползотворни, защото сега към момента не съществува текстът на въпросните уроци, които би трябвало да обяснят на десетокласниците що е комунизъм, наказателен уред, тирания на пролетариата и трудови лагери като този в Скравена, да вземем за пример.

В опитите непрофесионални историци да разясняват тематиката проф. Дюлгерова заподозря поръчковост и финансови ползи. "В момента се спори за програмата в 10-ти клас. Уроците не са написани, заглавията са доста справедливи, неутрални и те не допускат този спор и тази гневна полемика. Макар че полемиката не е от страна на експертите ", разяснява тя. Според нея в този момент историците са сложени в обстановка на пояснителен режим. По думите й тези, които са излезли на полемика са легитимирали некомпетентността.

"Това са поръчкови задания, които имат своите финансови измерения ", настоя проф. Дюлгерова. По думите й салдото в учебниците по история е подложен пред предизвикателство. Спорните тематики, свързани с комунизма, били написани учебника за 7-ми клас. "Този учебник е написан и в края на март ще има своето публично разискване ", разяснява още тя.

"Тези, които сега са доста дейни в съмнителната реституция на това, което е било през втората половина на 20-ти век, са може би тези, които доста желаят да бъдат участници в бъдещето написване на уроците ", сподели Дюлгерова.

Според Дюлгерова в последните две-три години няма кавги с учебниците. "Отново излязоха познати лица от преди две десетилетия, които нямат потвърдена историческа експертиза и нямат потвърден професионализъм по тематиките, които се пробват да разясняват. Да не приказваме, че една част от тях са надалеч от историята като просвета и специалност и се получава парадоксът - експертите да влизат в пояснителен режим, с тези които отново стъпили върху гребена на морала - с висока степен на нападателна непросветеност се пробват още веднъж да върнат в всекидневието проблеми, които са отвън актуалността на времето ", разяснява още историкът. Според проф. Дюлгерова спор сред експертите няма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР