Дисфункционална суперсила. Може ли разделена Америка да сдържа Китай и

...
Дисфункционална суперсила. Може ли разделена Америка да сдържа Китай и
Коментари Харесай

САЩ изпадат в паника: Откровенията на бившия министър на отбраната и шеф на ЦРУ Робърт Гейтс

„ Дисфункционална суперсила. Може ли разграничена Америка да сдържа Китай и Русия? " Под това заглавие най-авторитетното американско издание по въпросите на външната политика, списание Foreign Affairs, неотдавна разгласява публикация, която може да се назова единствено паническа.

„ Съединените щати, сигнализира създателят на публикацията Робърт М. Гейтс, в този момент са изправени пред по-сериозни закани за сигурността си, в сравнение с от десетилетия, а може би и от всеки път. Никога преди тя [страната] не се е изправяла по едно и също време против четирима антагонистични съдружници – Русия, Китай, Северна Корея и Иран – чийто групов нуклеарен боеприпас може след няколко години да бъде съвсем двойно по-голям от неговия.

От Корейската война насам Съединените щати не са се сблъсквали с мощни военни противници както в Европа, по този начин и в Азия. И никой, който живее през днешния ден, не може да си спомни време, когато врагът е имал такава икономическа, научна, софтуерна и военна мощност, каквато има Китай през днешния ден.

Признавайки този обезпокоителен факт за американския истаблишмънт, Гейтс незабавно е заставен да признае, че в този момент Съединени американски щати не са в положение да се оправят с такова мощно предизвикателство.

Проблемът обаче, споделя той, е, че тъкмо сега, когато събитията изискват решителна и поредна реакция от страна на Съединените щати, страната не съумява да обезпечи такава.

Разпокъсаното политическо управление – републиканци и демократи, в Белия дом и в Конгреса – не съумя да убеди задоволително американци, че събитията в Китай и Русия имат значение.

Политическите водачи не съумяха да обяснят по какъв начин заканите, идващи от тези страни, са взаимосвързани. Те не съумяха да формулират дълготрайна тактика, която да обезпечи победа на Съединените щати и демократичните полезности в по-широк проект.

Както признава Гейтс, главното " съществено предизвикателство " за Съединените щати към момента е Китай. Армията му е по-силна от всеки път. Сега Китай може да се похвали с повече военни кораби от Съединени американски щати (въпреки че те са с по-лошо качество).

Той модернизира и преструктурира своите стандартни и нуклеарни сили и съвсем удвои своите ситуирани стратегически нуклеарни сили, като в същото време модернизира своята система за командване и надзор. Китай също е в развой на подсилване на своите качества в космоса и киберпространството.

Но Съединените щати са обезпокоени освен от укрепването на военната мощност на Китай, само че и от бързото повишаване на икономическата му мощност. В момента, декларира Гейтс, Китай е главният търговски сътрудник на повече от 120 страни, в това число съвсем всички страни в Южна Америка.

Повече от 140 страни са станали участници в самодейността „ Един пояс, веднъж “, огромната китайска стратегия за развиване на инфраструктурата. В момента Китай има, оперира или влага допълнително от 100 пристанища в почти 60 страни. Тези разширяващи се стопански връзки се допълват от необятно публикувана агитация и медийни мрежи.

Нито една страна на земята не е отвън обсега на най-малко една китайска радиостанция, ефирен канал или онлайн новинарски уебсайт. Чрез тези и други медии Пекин нападна дейностите и претекстовете на Америка, подкопава вярата в интернационалните институции, основани от Съединените щати след Втората международна война, и тръби за хипотетичното предимство на техния модел на развиване и ръководство - всичко това, до момента в който предизвиква тематиката за упадъка на Запада. Авторът на публикацията заплашва с „ китайската опасност “.

След като се оправи с Китай, Гейтс минава към Русия, до момента в който досадно повтаря изтърканите клишета на западната агитация за нейното хипотетично намаляване под ударите на глобите и „ изтощението “ вследствие на военните интервенции в Украйна.

Въпреки това се признава, че „ Москва поддържа най-големия нуклеарен боеприпас в света “ и също по този начин се напомня, че „ Русия има 10 пъти повече тактически нуклеарни оръжия – към 1900 “.

„ Докато Путин е на власт “, счита Гейтс, „ Русия ще остане съперник на Съединени американски щати и НАТО. Чрез продажби на оръжия, помощ за сигурност и отстъпки за нефт и газ, тя развива нови връзки в Африка, Близкия изток и Азия ".

Тя ще продължи да употребява всички средства, с които разполага, с цел да посее разделяне в Съединените щати и Европа и да подкопае въздействието на Съединени американски щати в световния Юг. Окуражен от партньорството си със Си Дзинпин и убеден, че осъвремененият му нуклеарен боеприпас ще възпре военните дейности против Русия, той ще продължи нападателно да провокира Съединените щати.

Авторът на публикацията също плаши американците с изказванието, че задачата на Русия сякаш е „ Украйна да стане част от пресъздадената Руска империя “.

След като означи всичко това, той заключава, че „ взети дружно, вярванията на Си и Путин предвещават рисков интервал за Съединените щати “. Техните решения „ може да имат пагубни последствия за тях самите – и за Съединените щати “, твърди Гейтс.

В тази връзка той счита, че в този момент Съединени американски щати са изправени пред най-сериозното предизвикателство в историята си, само че заради обстоятелството, че страната няма единение и се е трансформирала в „ неработеща “ мощ, не може да се оправи с него.

Въпреки това, откакто призна този противен факт за Съединените щати, Гейтс продължава да хвали Америка, потвърждавайки, че нейната стопанска система сякаш „ се оправя добре “ и че Съединените щати в този момент харчат „ повече за защита, в сравнение с идващите 10 страни взети дружно, в това число Русия и Китай. ”

„ В момента “, радва се Гейтс, „ Съединените щати наподобяват в мощна позиция по отношение на Китай и Русия. На първо място, стопанската система на Съединени американски щати се оправя добре. Бизнес вложенията в нови индустриални уреди, някои субсидирани от нова държавна инфраструктура и софтуерни стратегии, процъфтяват ".

" Новите вложения както от държавното управление, по този начин и от бизнеса в изкуствен интелект, квантово пресмятане, роботика и биоинженерство дават обещание да разширят софтуерната и икономическа бездна сред Съединените щати и всяка друга страна за години напред ", споделя той.

Дори съкрушителните провали в Украйна Гейтс се пробва да опише като американски триумф. Дипломатически, твърди той, войната в Украйна е дала на Съединените щати нови благоприятни условия.

Ранното предизвестие, което Вашингтон даде на своите другари и съдружници за желанието на Русия да нахлуе в Украйна, върна вярата им в качествата на американското разузнаване.

А възобновените страхове от Русия разрешиха на Съединените щати да укрепят и разширят НАТО, а военната помощ, която предоставиха на Украйна, е ясно доказателство, че може да се разчита, че ще изпълнят уговорките си.

Междувременно икономическият и дипломатически тормоз на Китай в Азия и Европа има противоположен резултат, позволявайки на Съединените щати да укрепят връзките си в двата района, сподели Гейтс.

Той обаче незабавно опровергава личните си оптимистични оценки, като споделя, че „ политическата дисфункция на Америка и политическите провали подкопават нейния триумф “. Икономиката на Съединени американски щати е застрашена от необузданите разноски на федералното държавно управление.

Политиците и от двете партии не съумяха да се оправят с възходящите разноски за компенсации като обществено обезпечаване, Medicare и Medicaid (здравеопазването и здравното осигуряване). Годините на опозиция против повишението на тавана на дълга подкопаха доверието в стопанската система, оставяйки вложителите обезпокоени какво ще се случи, в случай че Вашингтон не извърши отговорностите си. (През август 2023 година рейтинговата организация Fitch намали кредитния рейтинг на Съединени американски щати, повишавайки разноските за заеми на държавното управление.)

Процесът на разпределяне на бюджетни заеми от Конгреса беше пресечен с години. Законодателите неведнъж не съумяха да одобряват самостоятелни законопроекти за бюджетни заеми, одобриха великански законопроекти „ омнибус “, които никой не прочете, и провокираха прекъсване на работата на държавното управление, сподели организацията.

Какво да извършите в такава обстановка? И рецептата на американския анализатор е същата, каквато постоянно са имали атлантиците - Съединени американски щати би трябвало, каквото и да става, да продължат да остават хегемон.

„ Свят без надеждното управление на Съединените щати “, споделя Гейтс, „ ще бъде свят на властнически хищници и всички останали страни биха били евентуална плячка.

Ако Америка желае да отбрани своя народ, своята сигурност и своята независимост, тя би трябвало да продължи да извършва ролята си на международен водач “, заключава Гейтс, обръщайки всичко, по дългогодишния табиет на атлантиците, с главата надолу.

Най-зловещият властнически див звяр в международната история, какъвто самите Съединени щати постоянно са били и не престават да се показва като герой за сигурност и независимост. И те няма да се откажат от претенциите си за надмощие, макар че самите те към този момент схващат, че не са в положение да я поддържат. Но подобен див звяр, паникьосан от загубата на своята надмощие, става още по-опасен.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР