Дирекция Инспекция по труда“ в Смолян продължава със засилените проверки

...
Дирекция Инспекция по труда“ в Смолян продължава със засилените проверки
Коментари Харесай

Значителен ръст в наемането на чужденци на работа в Пампорово и Чепеларе

Дирекция " Инспекция по труда “ в Смолян продължава със засилените инспекции на хотели, заведения за хранене и питейни заведения в зимните курорти Пампорово и Чепеларе. Това съобщи  инж. Емилия Даракчиева, която е шеф на Инспекцията по труда. По думите й, за интервала от 1 декември 2022 година до 14 февруари 2023 година, са постъпили 102 уведомления за постъпване на работа на чужденци жители на трети страни. За същия интервал на предходния зимен сезон 2021/2022 година, тези уведомления са едвам 16, съпостави инж. Даракчиева.

" Причините за растежа в назначението на работа на чужденци е най-много коронавирус пандемията и рестриктивните мерки през последните години, както и дефицита на работна ръка в областта на туризма. Сега към този момент рестриктивните мерки ги няма, за разлика от предходните две години, през тази съвсем всички търговски обекти в зимните курорти работят и зимният туристически сезон е доста мощен към този момент “, разясни инж. Даракчиева.

Освен в туризма обаче, в област Смолян има назначени чужденци и в областта на производството. Голяма част от жителите на трети страни, работещи на територията на област Смолян, са от Украйна и са пристигнали в района поради войната там. Останалите непознати жители, наети на работа в Смолянско, са от Молдова, Узбекистан, Турция, Руска федерация. Има е един случай на жител без поданство, с предоставена интернационална протекция, сподели още шефът на Инспекцията по труда в Смолян.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР