Директори чакат помощ от държавата заради непосилни сметкиШколата могат да

...
Директори чакат помощ от държавата заради непосилни сметкиШколата могат да
Коментари Харесай

Скъпият газ затваря училищата

Директори чакат помощ от страната поради непостижими сметки
Школата могат да посрещнат до 20% по-високи разноски

На места се приготвят да минат онлайн поради скъпото синьо гориво, за градините се търсят други възможности

Учениците в цялата страна може да минат още веднъж на онлайн образование, а учебните заведения да затворят при първите студове. Това оповестиха пред „ Труд “ шефове на образователни заведения, които се приготвят за начало на новата просветителна година, само че са в потрес от предстоящите високи сметки за отопление.

Училища в цялата страна трескаво търсят други възможности на отоплението с газ, с цел да се опитат да предотвратят “газова ” почивка за учениците. Близо 40% от всички школа и детски градини разчитат на синьо гориво и шефовете им са обезпокоени по какъв начин ще могат да посрещат сметките, които се задават. На места по предписание на кметове се купуват термопомпи, климатици и се чистят котлите, които да бъдат заредени с мазут, сподели изследване на “Труд ”.

Очакванията на шефовете в страната е, че миналогодишният проблем с коронавирус вълната може да се повтори като енергиен проблем за учебните заведения и учениците да би трябвало да учат от у дома. “Колегите от другите области имат мощни терзания във връзка с предстоящите високи цени, най-много на газа ”, сподели пред “Труд ” Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България (СРСНПБ).

На среща при служебния образован министър проф. Сашо Пенов през вчерашния ден от съюза са получили увещание от него, че в случай че се наложи, страната ще помогне за сметките през студените месеци, оповестиха от МОН.

“В диалога с министър Пенов той удостовери, че страната в негово лице ще се опита да позволи по всевъзможен метод този проблем, с цел да има газ и да поддържа финансово при нужда просветителните институции, заради неспособност да си платят сметките ”, посочи Стаматов. По думите му в бюджетите на учебните заведения има средства, с които може да се посрещне 20% нарастване не режийните, само че не и повече. И въпреки в този момент да нямат неплатени сметки, за школата ще стане мъчно след 15-20 октомври, когато ще се наложи да се отопляват.

Затова, до момента в който стане ясно какъв брой ще коства газа и кой ще може да заплаща, в страната учебните заведения и забавачките гледат да се приготвят сами, с цел да реагират при патова обстановка.

Проблемна зима чакат в Добрич. Всички учебни заведения и градини са газифицирани преди години. Скокът на цените обаче може да се окаже непостижим за образователните заведения, които похарчиха солидна част от делегираните бюджети за покриване на високите сметки при започване на тази година. Ако липсват обезщетения, не е изключено някои учебни заведения да преминат към онлайн образование по преценка на шефовете.

В момента Общината търси разновидности за различно отопление с електрически котли за 17-те детски градини и 6 ясли, множеството от които са и санирани. “До седмица шефовете им би трябвало да създадат оценка на потребностите и опциите. Въпреки че и забавачките са на делегирани бюджети, ги подкрепяме постоянно ”, споделиха от локалната администрация.

Всички просветителни институции в община Велико Търново от месец също се приготвят за идния зимен сезон и търсят различни източници за отопление. Това съобщи пред “Труд ” Пенка Игнатова, шеф на Дирекция “Образование, юношески действия и спорт ” в Община Велико Търново.



От месец всички учебни заведения и градини се приготвят за зимата и търсят други възможности, сподели Пенка Игнатова, шеф на Дирекция “Образование, юношески действия и спорт ” в Община Велико Търново.

“Не мога да кажа дали във Велико Търново ще има рецесия за газ или липса на финансиране за отоплението на учебните заведения и детските градини. По заповед на кмета на общината Даниел Панов обаче шефовете на образователните заведения преглеждат различните съоръжения за отопление. Почистват котлите, мисли се за доставки на мазут и други горива ”, изясни Пенка Игнатова.

Тя добави, че единствено Спортното учебно заведение и две детски градини в регионалния град нямат различни съоръжения, а разчитат на локалната “Топлофикация ”. В детските градини има климатици, само че те не са сполучлив вид за зимно отопление, тъй като не отопляват коридорите на забавачките.

“Сформирана е експертна комисия, която сега ревизира готовността на образователните заведения за идната нова образователна година ”, посочи Игнатова.

В Пиринско също няма изясненост по какъв начин ще се учи, в случай че няма газ за отопление. Всички се готвят за различни разновидности - климатици или обединяване на две учебни заведения в едно за по-евтино парно. Ако би трябвало ще се преподава и онлайн, само че това зависи от министерството, споделиха шефове от района.
Диян Стаматов, ръководител на СРСНПБ, пред “Труд ”: Липсват над 300 учители по математика


По-малко от месец преди началото на образователната година от МОН са почнали да събират информация за недостига на учители в страната. Почти няма преподаватели по осведомителни технологии, липсват стотици по математика и български език и литература, изясни Диян Стаматов пред “Труд ”.

“Според мен недостига на учители по математика е някъде към 300-350 в цялата страна. По БЕЛ също има недостиг. Сега бихме се обърнали към преди малко пенсионирани учители и към студенти, с цел да разгадаем този проблем. Това е закрепващо, а не дълготрайно решение. Апелът ни е и към IT бранша, където с еластичност и претовареност сред 4-5 часа на обособен експерт, биха могли да ни оказват помощ. По математика и БЕЛ би трябвало да е дълготрайна политика, да има стъпки като гратис образование на експертите през целия курс, по-силна поддръжка и повече спомагателни тласъци от обществено естество. Този недостиг, който в този момент имаме, следващата година ще стане още по-голям, след още една година още по-голям и прочие ”, сподели той.

Добрата вест е, че има подготвеност от 1 септември да бъде осъществено нарастването на учителските заплати. За това има и увещание от отрасловия министър проф. Пенов, уточни още Стаматов.

В Карнобат ще са на термопомпи
В Бургас се надяват на страната, в Приморско са на дърва
Мария Кехайова,
ТРУД, Бургас



Кметът на Карнобат Георги Димитров

Вече подаваме информация в МОН - информация кои учебни заведения са на газ, кое школо по какъв начин се отоплява. Това ни кара да се надяваме, че страната ще вземе ограничения авансово. Още сме август месец и се надяваме, че до студените месеци, ще се подхващат стъпки, с цел да не се постанова газова почивка. Това оповестиха специалисти на РУО в Бургас.

“При нас учебните заведения се отопляват с пелети и дърва надлежно - в Приморско и близкото село Ново Паничарево. Така че към сегашния миг, ние сме подсигурили както учебните заведения, по този начин и детските градини, с нужните количества за отопление ”, сподели пред “Труд ” кметът на Приморско Димитър Германов.

“На газ при нас са най-вече детските градини. Там има решение на общинския съвет, ще минем на термопомпи. Парите си ги осигурихме от личния бюджет. Повечето учебни заведения са на дърва, за тях ще осигурим отоплението през Общински горски фонд. Мисля, че няма да допуснем газова почивка. На газ няма да може да издържим финансово, по тази причина диверсифицираме енергоизточника ”, изясни кметът на Карнобат Георги Димитров.

Не чакат проблеми
Във Варна минаха на климатици
Даниела Фархи
ТРУД, Варна



Лилия Христова, началник на общинската дирекция “Образование и юношески действия ”

Нито едно детско заведение или учебно заведение във Варна няма да остане без отопление през зимата. Това заявява Лилия Христова, началник на общинската дирекция “Образование и юношески действия ”. 25 учебни заведения и 34 градини се отопляват с газьол, 7 са на парно, а 12 образователни заведения и 4 забавачки са на природен газ. Монтирани са обаче климатици като опция на скъпото синьо гориво. С такива са оборудвани всички общински детски градини.

Всички образователни и детски заведения имат контракти с снабдители и могат да подадат поръчки за по-ранно топлоподаване, в случай че есента е студена. “Проблемът ще е във финансирането, само че след януари, когато сметките бяха трагични, сме готови да поемем подобен удар. Надяваме се обаче и страната да предприеме ограничения за обезщетения ”, сподели Христова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР