Директорът на отдел Киберпрестъпност на ГДБОП Явор Колев заяви, че

...
Директорът на отдел Киберпрестъпност на ГДБОП Явор Колев заяви, че
Коментари Харесай

ГДБОП: При спам атаката е бил използван сървър на германска хостинг компания

Директорът на отдел " Киберпрестъпност " на ГДБОП Явор Колев съобщи, че сървър на немска хостинг компания е бил употребен за спам офанзивите от електронен адрес с името на Министерство на вътрешните работи.

По време на брифинг по тематиката той изясни, че полицията е влезнала по отношение на немската компания и са помолили да се приключи офанзивата с тяхно подпомагане. По думите на Колев не са били " хаквани " мейл сървъри на Министерство на вътрешните работи, а е употребена стратегия, която да генерира електронни известия с адрес наподобяващ този на вътрешното министерство.

Атаката е почнала през вчерашния ден и цели да подведе консуматори да отворят полученото известие. В него се съдържал код, който провокира компютъра да изтегли вирус " троянски кон ".

Адресът, от който се получават известията е: [email protected], наименован " Пътна полиция Министерство на вътрешните работи ". Той съдържа атачмънт, за който се претендира, че е електронен фиш от КАТ или призовка за осъществено друго нарушаване по Закона за придвижване по пътищата.

Явор Колев предизвести потребителите, които са отворили сходни известия да сканират компютъра си за вируси и да го преинсталират. Също по този начин да трансформират всички пароли, които са употребявали на компютъра си.

Гражданите, които получат сходно известие на електронните си пощи би трябвало неотложно да го изтрият. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР