Областният управител професор Андрияна Андреева, която е призвана да бъде

...
Областният управител професор Андрияна Андреева, която е призвана да бъде
Коментари Харесай

Във Варна стартираха работни срещи между институции заради изборите на 9 юни

Областният шеф професор Андрияна Андреева, която е призвана да бъде поръчител за бистрота на изборния развой и на организацията му на територията на област Варна, организира първата от поредицата работни срещи с представители на институциите, които носят отговорност за подготовката, защитата, логистиката, на дейностите за предварителна защита, попречване и противопоставяне на закононарушенията, свързани с изборите.

На срещата участваха ръководителят на РИК – Варна Велин Жеков, комисар Атанас Михов – зам. шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи Варна, комисар Тихомир Тотев - шеф на РДПБЗН – Варна, Красимир Конов – Окръжен прокурор на Варна, двамата заместител регионални шефове Изабела Иванова и Огнян Рачев, както и шефът на Дирекция " Административен надзор, районно развиване и държавна благосъстоятелност " в ОА -Варна Мирена Дамбова.

Беше разисквана готовността на институциите за присъединяване в изборния развой и подхванатите съответни ограничения за основаване на нужната организация, за обезпечаване естественото протичане на изборите за членове на Екологичен потенциал от Република България и за народни представители, планувани за 9 юни 2024г.

Председателят на РИК – Варна Велин Жеков има вяра, че към този момент са отработени всички елементи по взаимната работа на РИК с институциите, които обезпечават защитата на изборите. Охранителната активност ще бъде задействана 10-на дни преди изборния ден, когато стартира раздаването на изборните бумаги и материали, както и при доставянето на машините.

По традиция главната тежест по защитата, логистиката и сигурността на изборния развой се пада на органите на Министерство на вътрешните работи. Старши комисар Атанас Михов, заместител шеф на регионалната дирекция, напомни, че на последните избори 1152 чиновници на Министерство на вътрешните работи са били ангажирани в изборния развой и чака броят им да не се промени за идните избори. Привличат се чиновници от други профилирани служби. До сегашния миг има основан щаб, както и проекти за деяние. Провеждат се регулярни срещи с институциите, основана е организация за приемане на сигнали за изборни нарушавания, които по традиция ще се оповестяват от Пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Както на предишните избори, по този начин и в този момент, взаимно с кметовете в общините ще се подхващат дейности за попречване на порочни практики за пазаруване на гласове. Основни действия за чиновниците на Министерство на вътрешните работи ще бъдат защита на секциите, образуване на групи от чиновници, които ще работят по сигналите за нарушавания и несъмнено обезпечаването на коли след края на изборния ден, с цел да бъде доставен вотът на гласоподавателите от региона до РИК. 

Комисар Тотев увери, че  чиновниците на РДПБЗН – Варна са изцяло подготвени за идните избори. Гарантиран е нужният човешки запас за обикновено протичане на изборния развой. Изготвен е проект за подготовката. Осигурени са 15 генератори, които  ще  бъдат подсигурени при вероятно прекъсване на тока.  Ще се търси съдействието на Областна администрация за връзка с общините от района, с цел да обезпечат наличието на механически лица, които при нужда могат да задействат генераторите.

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов увери регионалния шеф, че и за идните избори прокуратурата е основала организация за засилени наряди на територията на региона, в които ще се включат прокурори от Районна и Окръжна прокуратури. Има издадена заповед, която регламентира дейностите на институциите, които ще бъдат поръчител за съблюдаване правата на жителите. Прокуратурата ще бъде поръчител и при обезпечаване на бърза и съответна реакция за противопоставяне на закононарушенията, свързани с изборни нарушавания. Със заповед се дефинира лист от прокурори, участващи в изборния развой, телефони за връзка и е-поща, който ще бъде изпратен на всички институции, ангажирани с изборите. Окръжният прокурор увери, че няма да остане неизпитан сигнал, в целия избирателен развой прокуратурата ще работи в интензивно съдействие и взаимоотношение с управлението на Министерство на вътрешните работи и ДАНС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР