Купуваме по-малко компютри и мобилни телефони, дрехите поскъпват, забавленията –

...
Купуваме по-малко компютри и мобилни телефони, дрехите поскъпват, забавленията –
Коментари Харесай

Купуваме по-малко компютри и мобилни телефони, дрехите поскъпват, забавленията – поевтиняват


Купуваме по-малко компютри и мобилни телефони, облеклата нарастват, заниманията – поевтиняват. Българите свиват разноските си и лимитират покупките като на храни, по този начин и на нехранителни артикули.

Това демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ), представени от „ Марица “. През месец март оборотът в търговията на дребно е намалял с 0,6% по отношение на предходния месец.

Спадът при продажбите на храни, питиета и тютюневи произведения е с 0,8%, а при търговия на дребно с нехранителни артикули (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) има много по-голямо понижение – с 2,3 на 100.

Най-голям е спадът в продажбите на компютри и мобилни телефони – с 4 на 100. Спадът продължава втори следващ месец, като през февруари продажбите на компютри, таблети и телефони са намалели с 4,9% по отношение на предходния месец. Подобна е и обстановката при продажбите посредством поръчки по интернет, които също понижават за втори следващ месец. След като през февруари онлайн търговията понижава с 2%, през март спадът е с 3,8% по отношение на предходния месец, демонстрират данните на Национален статистически институт.
Облеклото и обувките нарастват, развлеченията поевтиняват
Месечната инфлация е -0.3%, а годишната инфлация е 2.4% през април, заяви през днешния ден Националният статистически институт, написа пък „ Дневник “.
Хармонизираният показател, който е сравнима мярка за инфлацията в Европейски Съюз и по него се следи готовността за присъединение към еврозоната, месечната инфлация е -0.1%, а годишната – е 2.5%.
За месец цените на стоките и услугите са  спаднали  при:
развлеченията и културата – с 5.9%;съобщенията – с 2.1%;здравеопазването – с 1.2%;жилищното обзавеждане и поддържане на дома – с 0.8%;ресторантите и хотелите – с 0.4%;режийните разходи – с 0.2%;храните и безалкохолните питиета – с 0.1%.
По-високи  от март са цените на:
облеклото и обувките – с 6.8%;транспортните услуги – с 1.0%;„ алкохола и цигарите – с 0.8%. От храните статистиците регистрират сезонно поевтиняване на някои зеленчуци – краставици с 13.5%, зелен лук и чесън – с 8.7%, листни зеленчуци – с 6.0%. Но и повишаване на други – на зелето с 10.1%, на цитрусовите и южни плодове – с 3.5%, на зрелия чесън – с 2.3%.
В групите на нехранителните артикули и услугите е записано понижение на цените при: пакетни услуги за отмора и туристически пътувания в страната – с 9.8%, хотели във ваканционни центрове и курорти – с 9.4%, мобилни телефонни услуги – с 4.1%, перални и съдомиялни машини – с 3.2%, метан за ЛТС – с 2.9%, готварски печки – с 2.8%, прахосмукачки – 2.7%, тв приемници – с 2.5%, преносими компютри – с 2.4%, хладилници – с 2.4%, пелети – с 1.7%, дърва за отопление – с 1.4%, газ пропан-бутан за ЛТС – с 1.1%.
Поскъпване има при облеклото – със 7.1%, самолетните билети – с 6.8%, обувките – с 6.7%, кина и театри – с 1.6%, бензин А95Н – с 1.4%, централно газоснабдяване – с 1.3%, бензин А100Н – с 1.2%, шофьорски курсове – с 1.1%.
Цените на стоките и услугите от дребната кошница за най-нискодоходните 20% от семействата са се трансформирали по отношение на март по този начин:
нехранителни артикули – понижение с 0.3%;хранителни артикули – понижение с 0.2%;услуги – нарастване с 0.1%.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР