Директорът на музей Етър“ проф. Светла Димитрова взе участие в

...
Директорът на музей Етър“ проф. Светла Димитрова взе участие в
Коментари Харесай

Проф. Димитрова участва в избора на президент на Асоциацията на европейските музеи на открито

Директорът на музей „ Етър “ проф. Светла Димитрова взе присъединяване в съвещанието за избор на президент на Асоциацията на европейските музеи навън (АЕОМ). Кандидатурата на Хилде Шоелфс за втори мандат отпред на организацията получи единомислеща поддръжка. Гласуването бе част от 30 конференция на АЕОМ, осъществена в шведската столица Стокхолм от 27 септември до 1 октомври.

„ Занаятите и устойчивото развиване на музеите навън “ бе презентацията, показана пред участниците в конференцията от Тихомир Църов – вторият представител на „ Етър “ по време на форума.

Това издание на конференцията се организира главно на територията на най-стария музей навън „ Скансен “ и в него се включиха 160 експерти от 40 организации. Преобладаващото наличие бе на музеи навън от Германия, Норвегия, Дания, Чехия, Румъния, Обединеното кралство и други, само че се включиха и представители на Съединени американски щати и Япония.

По време на формалната церемония вечер участниците в конференцията бяха приветствани от висши представители на локалната власт в Стокхолм, сред които Сесилия Бринк – президент на Градския съвет. Те получиха опцията да се срещнат по какъв начин действат политическата и административна управляващи на шведската столица и бяха позволени в залата за гласоподаване на Народното събрание на шведската столица.

Един от значимите дискутирани проблеми бе намирането на пътища за стабилно развиване на музеите. Споделеният опит бе оценен от българските участници като потребен, без значение от естествените разлики, които съществуват сред обособените музеи навън.

Президентът на АЕОМ Хилде Шоелфс поздрави РЕМО „ Етър “ за огромното интернационално самопризнание – приемането на премията „ Жива “ при започване на 2022 г.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР