Директорът на 51 СУ Елисавета Багряна и председател на Сдружението

...
Директорът на 51 СУ Елисавета Багряна и председател на Сдружението
Коментари Харесай

Асен Александров: Дигиталната раница се е обогатила страшно много, има голям набор от материали за всички класове

Директорът на 51 СУ " Елисавета Багряна " и ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение Асен Алекснадров гостува в рубриката  " Образованието на фокус " по Радио " Фокус " .

 

Министерството на образованието и науката сътвори електронна платформа, която да спомогне при решаването на провокациите при неприсъствената форма на образование, както и при присъствената или хибридната такава. Поставяме на фокус платформата " Дигитална раница ", където ще откриете богат набор от цифрово просветително наличие, бърз и елементарен достъп до виртуални класни стаи, домашни, оценки, наличия, всичко на едно място. Проект " Образование за утрешния ден "  е финансиран по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". Поставяме на фокус " Дигиталната раница " в този момент с Асен Александров – шеф на 51-во СУ " Елисавета Багряна "  и ръководител на Сдружението на шефовете в междинното обучение, който в този момент е на нашата телефонна линия. Здравейте, господин Александров!  

Здравейте! 

Имахте опция към този момент да разгледате платформата. Какви са вашите първи усещания?

Моите първи усещания са, че за последните няколко месеца се е обогатила ужасно доста, доста добре е систематизирана и би могла да става все по-добра и все по-богата. Ето, в този момент съм я отворил пред мене – първото, което като натиснеш в менюто " Библиотека ", наблюдаваш всички менюта от 1-ви до 12-ти клас. Влизаш да вземем за пример в 8-и клас, виждаш всички предмети. Натискаш " Информационна технология ", аз самият преподавам осведомителни технологии, и тука се разказани тематиките по образователната стратегия. И за доста от тематиките в образователната стратегия има материали, примерно част от тези материали са на " Кан Академия ", които са преведени от британски на български и са доста добре. Така има за всичките класове от 1-ви до 12-ти клас огромен набор от помощни материали. Освен това, тя е интегрирана за една доста добра платформата, която се назовава mozaBook. Това е една унгарска платформа, употребява се в над 50 страни от света, в която първо в Mozaik Education има също уроци по британски, биология, география, физика, химия, математика, технология, история, всичко, и има 3D. Те са е доста забавни да вземем за пример 3D,  да речем виждаш 3D планове на скелет, на мозък, всевъзможни такива, сърце, каквото се сетите, само че също по този начин и на математически фигури. Има доста видеоклипове, има и принадлежности за основаване на образователни материали към тази платформа към mozaBook, с цел да могат всичките уроци, които се основават, да имат по този начин да се каже идентична визия, идентичен външен тип, и да могат да бъдат по лесни за приложимост от учениците. Поздравления, поздравления. Много обичайно, доста прелестно наподобява. Много работи има още, само че ужасно начало. 

Г-н Александров, смятате ли, че основаването на тази електронна платформа ще увеличи вниманието на учениците, интереса им към науката, която учат? Споменахме за тези 3D модели, които в действителност пресъздават това, което от време на време хартията не може да показа в такава форма.

Определено, това доста се харесва на децата. Хубавото е, че тази платформа може да се употребява, последователно децата би трябвало да свикнат с нея, тя може да си употребява и ще се употребява в учебно заведение, където ще се демонстрират на децата такива опити, които чисто физически не могат да се създадат, и те в къщи учейки домашни си ще могат образно да видят тези неща. Децата са привикнали по този метод да получават информацията, тъй че да. Освен това, което загатнах, вие казахте за електронните дневници, нали.

Да. 

Всеки родител може да си види в електронния дневник всичко за своето дете, могат през електронните дневници – то това се прави и през последните години да се дават домашни, да се ревизират домашни. Изобщо цялостна връзка може да се прави по този метод. 

Дигиталната платформа на Министерство на образованието и науката " Дигитална раница " предлага на учениците достъп до богат набор от гратис цифрово просветително наличие. В допълнение тя разрешава на учителите да основават свое такова, като по този метод обогатяват библиотеката на платформата, предлагайки забавен и разнороден образователен материал. Г-н Александров, какво способства платформата за работата на учителите да споменем?

За работата на учителите способства доста в няколко направления. Първо да индивидуализира работата. Т.е. може да разпореди на учениците у дома да прегледат примерно, в случай че имат по дадена тематика, по даден материал, има 10-15 такива създадени материала да ги прегледат. Някой ще прегледат 2-3-4, повече или няма да имат предпочитание, или няма да имат по този начин да се каже благоприятни условия да схванат, други ще прегледат повече. Така всеки може да се движи в някакво лично движение да се индивидуализира образователния развой. Това, за което приказваме, наподобява малко на това, което става с игрите, нали, минаваш едно равнище на друго. По този метод, работейки независимо в къщи, учениците могат да осъзнаят своите ползи, своите влечения. Би икономисало доста време за рутинни дейности, които се вършат в клас. Например за чертаене. Ето, тука съм отворил един урок по географията, аз самият съм  математик, по какъв начин наклонът на Земята води до появяването на сезоните – има начертани всякакви такива кръгове, други стрелки и така нататък, и те са в придвижване и се изяснява на учениците. В обичайните уроци това го прави учителят, и времето, което той изразходва, с цел да начертае нещо, в този момент ще го изразходва, с цел да изяснява на учениците или да получи техните въпроси. Особено скъпо е това в предмет, като математиката, където да вземем за пример в региона стереометрия, ами ние чертаехме от 40 минути един час, 20 минути чертаем по диагонал сечение на пирамида, в този момент това става автоматизирано за 10 секунди. Така че доста приложения. Децата да привикват да схващат това, за който се приказва, а не да го заучават. Това, което е обвързвано и с тестванията – казусът е, че нашите възпитаници, нашата просветителна система би трябвало да се нагоди към това да се схваща какво се учи и по какъв начин то би могло да се приложи в действителния живот, а не толкоз да се запаметят някакви обстоятелства, тъй като по този начин или другояче след това се не помни.

Важно е да споменем, че платформата " Дигитална раница " служи и като информативен портал за родители, като им разрешава да наблюдават обучителния развой посредством настояща информация за оценките, отсъствията, бележките. Това по какъв начин ще се отрази на процеса в действителност и връзката сред училища-родители, учители-родители по-точно?

Този развой с електронните дневници е в действие към този момент от две-три години, към този момент връзката с родителите, тези шегички, към този момент няма изгорени действия, няма протестиране на оценки и по този начин нататък, всичко е в действително време. Ти закъсняваш и на петата минута майка ти вижда, че си просрочен за час. Това оказва помощ да се вземат ограничения. Това е едното. Второ, виждат домашните на децата, те ги качват учителите в надлежно в облака. Но третото, споделям го с смешка и не с смешка: доста родители се оплакват, че е доста мъчно образователното наличие, не могат да оправят, не могат да оказват помощ, и по тази причина упрекват система и всичко, а от време на време повода е, че те просто са го не запомнили. Ето, аз видях примерно в " Игри на волята ", че едни огромни хора с висше обучение не могат да решат линейно уравнение, което се учи в 6-ти клас и всичките наши деца могат да го решат. Така че може би родителите преди да ги попитат нещо децата им ще вземат да изгледат материалите от тази " Дигитална раница “, да си го напомнят, и те по този начин да оказват помощ на децата си. Така че доста изгоди.

Много изгоди в действителност има. Това е доста добър план, който съумяват да осъществят от Министерство на образованието и науката. " Образование за утрешния ден " се споделя планът. Той е финансирано от Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". Аз доста се веселя, че Асен Александров съумя да се включи в предаването през днешния ден. Г-н Александров, ще се веселя да гостувате и тук, онлайн, в предаването, има доста тематики, по които можем да приказваме с вас.

С наслаждение, постоянно.  

Успешен ден ви поисквам! И на добър час на платформата, която към този момент е реалност, " Дигитална раница “. Тя предлага на учениците и родителите един в действителност много богат набор от гратис цифрово просветително наличие. А ние ще продължим да следим развиването на тази платформа, потребното й имплементиране в просветителната ни система във рубриката с фокус върху образованието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР