Директорът Любо Георгиев и много от експертите и служителите на

...
Директорът Любо Георгиев и много от експертите и служителите на
Коментари Харесай

Шефът на Софияплан подава оставка, ще стои на поста още 3 месеца, заради финансов одит |

Директорът Любо Георгиев и доста от специалистите и чиновниците на общинското дружество Софияплан са подали оставки през днешния ден, оповестиха от Спаси София. Арх. Георгиев разгласи оставката си във фейсбук. 

Днес уведомих кмета на Столичната община, че напущам поста шеф на Оперативна програма „ Софияплан “, считано от 28 октомври. Оставам на поста още 3 месеца, с цел да приключим няколко основни за развиването на общината задания, измежду които Програма за София. Причината за напускането ми е, че работата ни в Софияплан остава съвсем постоянно на хартия. Тоест не води до действителни дейности за възстановяване на средата, а от време на време даже се подхващат такива в противоположната посока на това, което предлагаме. Смятам, че знанията и потенциалът на Софияплан биват неглижирани и пренебрегнати. Поводът за моето овакантяване е решението на СОС от 22 юли. 

На съвещанието на СОС бе признат отчет от основния проектант Здравко Здравков, с който на Софияплан, които изготвиха Визия за София, се разпореждат и координационни функционалности по осъществяване на плановете в стратегическото обмисляне на града. За задачата в Софияплан трябваше да се назначи зам.-директор, който да движи координационното звено. 

Сега доста планувани тактики остават написани на хартия в направленията на зам.-кметовете на Йорданка Фандъкова. По тази причина се правят некоординирани дейности и функционалността на координатор на осъществяването на стратегическите проекти е извънредно нужна, изясни арх. Здравков. Тогава арх. Любо Георгиев призна, че е значимо общината да има координационно звено, само че то би трябвало да е под директното управление на кмета Фандъкова. " Ние няма да се оправим с тази задача и моля този отчет да се отсрочи ", предложи той. 

Днес арх. Георгиев е изпратил писмо до кмета Фандъкова, в което прецизира, че " възнамерява да подаде предупреждение 30 календарни дни преди 28 октомври. В този интервал ще бъда разполагаем в Оперативна програма „ Софияплан “ за извършване на предоставения с решението на Столичния общински съвет от 21 юли финансов анализ-одит, като и за предаване на настоящите дейности и отговорности, с които съм бил претрупан досега ". 

Днес от Спаси София желаеха оставката на кмета Йорданка Фандъкова, тъй като се прави опит " за завладяване на самостоятелно и експертно общинско сдружение ".  

Фандъкова и сътрудниците ѝ от ГЕРБ напук унищожиха единственото работещо общинско дружество, което в последните години беше лъч нормалност в столицата. Там работеха млади, дейни, образовани и самостоятелни специалисти - все качества, към които хората от ГЕРБ и кметът очевидно имат нетърпимост, пишат още от Спаси София. 

Според тях оставката на арх. Любо Георгиев и екипа на общинското дружество е загуба за София. 

Ключови планове на Софияплан са " Визия за София " - дълготрайната тактика за развиване на Столична община до 2050 година, Планът на София - подготовката на изменението на настоящия Общ организационен проект, както и Програма за София - интегриран проект за развиване на общината до 2027 година, който конкретизира задачите на " Визията ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР