Дипломатите казват, че има международни конвенции, които изискват всички дипломатически

...
Дипломатите казват, че има международни конвенции, които изискват всички дипломатически
Коментари Харесай

Президентски съветник: Партиите нямат особено желание да управляват

Дипломатите споделят, че има интернационалните конвенции, които изискват всички дипломатически представители да бъдат третирани еднообразно. Решението на парламентарно показаните партии да не поканят посланиците на Русия и Беларус за откриването на 48 Народно заседание е политически акт и ще забележим каква ще е изгодата от него.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria ръководителят на стратегическия съвет при президента и консултант на служебния кабинет проф. Александър Маринов.

В момента следим „ кой е по-по-най “, сподели проф. Маринов във връзка предлагането на ГЕРБ-СДС в Народното събрание видео послание да направи украинският президент Володимир Зеленски. Да се надяваме, че оформилото се ново евроатлантическо болшинство, по думите на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ, ще направи освен това от тези стъпки.

Когато се вижда, че даването на повече процедурно време може да даде резултат, президентът е правил такива стъпки. Миналата година това по-скоро водеше до повече изостряне на взаимоотношенията сред партиите. Да се надяваме, че тази година това време ще бъде оползотворено. Президентът няма да бъде конструкторът на едно държавно управление.

Не виждам кардинална основа за съгласие сред партиите. Лагерите, които са три, тъй като „ Възраждане “ са независими, не желаят да приказват между тях. По-лошото е, че в хода на предизборната акция не чухме никакви съдържателни цели или планове, към които биха могли да се водят договаряния.

 
Първите два мандата са ясни. Там имаме по-скоро някакъв обреден танц. ГЕРБ вършат всичко допустимо да покажат, че са диалогични, отворени за диалози и супер евроатлантици, само че както виждате другите не кълват. Поне към този момент.
Това, което е допустимо, само че се колебая, че ще бъде направено, е ГЕРБ да предложат държавно управление на малцинството. Ако го създадат ще бъде самоуверен ход. Най-вероятно няма да успее, само че тогава поръчките ще бъдат подплатени. Ако предложат скрито гласоподаване, няма да се учудя, в случай че вземе та мине. Най-вероятно по тази причина няма да го предложат. Защото освен ГЕРБ, а съвсем всички партии нямат изключително предпочитание да ръководят през тази зима.

След това с втория мандат евентуално ще забележим огледален облик на тази сценка. Там ще възникне въпросът – желаете да разговаряте с нас, а за какво вие не разговаряхте с нас. Може пък и те да решат да предложат държавно управление на малцинството.

Митичният трети мандат не знаем на кого ще бъде даден. Партията на Стефан Янев наподобява диалогична най-малко по планове.

Няма по какъв начин да има авансово решение при кой ще отиде третият мандат. Какво ще се случи за него зависи от това какво ще се случи на предните два.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР