Дипломатическото напрежение между Франция, САЩ и Австралия нарасна след като

...
Дипломатическото напрежение между Франция, САЩ и Австралия нарасна след като
Коментари Харесай

Напрежение между Париж и Вашингтон, след като Франция отзова посланиците си в САЩ и Австралия

Дипломатическото напрежение сред Франция, Съединени американски щати и Австралия набъбна откакто Париж извика за съвещания посланиците си в двете страни. Франция стачкува против анулацията на договорката за 12 подводници, която Австралия анулира в интерес на Пакта за сигурност, подписан с Вашингтон и Лондон.

Френските посланици в Австралия и Съединени американски щати се прибраха в Париж, призовани от президента Макрон; решението е исторически казус във взаимоотношенията.

Френските управляващи нарекоха изменничество провалената алегорично значима договорка за 12 подводници, която Австралия анулира в интерес на огромен боен план със Съединени американски щати.

Френският дипломат в Канбера Жан-Пиер Тебо не сдържа гнева си пред австралийското радио SBS:

„ Това беше огромна неточност, доста, доста неприятно отношение към партньорството ни. Не става дума просто за контракт, а за партньорство, учредено на доверие, взаимно съгласие и откровеност ".

Дипломатът твърди, че анулацията на договорката е била подготвяна от месеци, без Париж да е предизвестен за това.

„ Не виждаме по какъв начин можем отсега нататък да имаме доверие в Австралия ", съобщи държавният секретар Клеман Бон, а нощес външният министър Жан-Ив льо Дриан дефинира решението като „ нож в гърба " на Франция.

Строителството на подводниците трябваше да донесе 56 милиарда евро и да даде работа на най-малко 1000 души.

Синдикат от засегнатата компания „ Навал груп " разгласи, че първа грижа ще бъде ориста на служащите, обвързани с контракта. Тепърва ще се договаря за размера на компенсациите, които Австралия би трябвало да заплати.
Съединените щати считат Франция за " жизненоважен сътрудник " и са в непосредствен контакт с нея в светлината на отзоваването на френския дипломат от Вашингтон за съвещания. Това съобщи в " Туитър " представителят на Държавния департамент Нед Прайс. По думите му американската страна чака да продължи да разисква обстановката в връзките с Париж на високо равнище, в това число в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации идната седмица.

Според отбранителния пакт Австралия ще получи технологии за построяването на подводници с нуклеарни реактори. Споразумението е опит трите страни да се опълчват на въздействието на Китай. То разгневи обаче и Франция, тъй като докара до анулацията на договорката сред Париж и Канбера.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР