Дипломатическо напрежение между София и Анкара два дни преди балотажа

...
Дипломатическо напрежение между София и Анкара два дни преди балотажа
Коментари Харесай

Дипломатическо напрежение: Какво каза Турция на българския посланик в Анкара

Дипломатическо напрежение сред София и Анкара два дни преди балотажа за президент. Посланикът на България в Турция Ангел Чолаков е бил поканен късно нощес във Въшното министерство на южната ни съседка, където му е била връчена нота, заяви публично турската държавна телевизия TRT.

На срещата турското външно министерство е отхвърлило изказванията, че формалните управляващи се месят във вътрешните работи на България и насочват гласоподавателите в страната.

В четвъртък вътрешният министър Бойко Рашков заподозря Турция в интервенция на изборите у нас, а Министерство на външните работи привика турския дипломат.

Според информация от чиновници на Външно министерство, след изказванията, че Турция се е месила във вота " 2 в 1 ", вътрешните работи на България и привикването на турския дипломат Айлин Секизкьок в Министерство на външните работи, зам.-външният минитър Фарук Каймакчъ е поканил към 22:30 ч. българския дипломат.

Твърденията на българските управляващи са били отхвърлени, оповестяват турските издания.

На българския дипломат в Анкара Чолаков е било посочено, че Анкара отхвърля обвиняванията, че публични турски управляващи насочват гласоподавателите и се месят във вътрешните работи на страната, предвид на това, че по време на провеждането на българските избори в Турция е оказана всякаква поддръжка и помощ.

На дипломат Чолаков е било изтъкнато, че привикването на турския дипломат в Министерство на външните работи и слагането на безпочвените изказвания на дневен ред, е недопустимо.

Допълва се, че реакцията от страна на България, която е член на Европейския съвет и Европейски Съюз, против упражняването на главните права от страна на българските жители в Турция, е странна.

На посланика ни е било посочено, че Турция чака да не се злоупотребява с гласуването на нейна територия от българкстата вътрешна политика. Турското външно министерство е изразило и реакция по отношение на митингите пред турското посолство в София. Те са били избрани като " несъответствуващи ".

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР