Динята е любима и предпочитана в цял свят от малки

...
Динята е любима и предпочитана в цял свят от малки
Коментари Харесай

3 август - Световен ден на динята

Динята е обичана и желана в целия свят от дребни и огромни, защото е едно от най-освежаващите неща за похапване през лятото. На 3 август e Световният ден на динята и по този мотив се поинтересувахме дали въпреки всичко има неща, които към момента не знаем за сякаш познатия плод.
Плод или зарзават
Плод ли казахме? Всъщност хората, които считат динята за плод, са прави, както и тези, които я считат за зарзават. Подобно на другите плодове, динята е артикул на растение, отделящо семена и има типичния сладостен усет. Всъщност обаче динята е от фамилията на тиквите и краставиците и заради това мнозина я считат за зарзават.
Дините не са единствено червени
Дори да не сте срещали другите разновидности, дините могат да бъдат и жълти от вътрешната страна. Жълтите обаче извън наподобяват напълно като алените, тъй че в случай че не са обозначени, може и да не ги разпознаете.
Дини без семки се отглеждат в България
Със сигурност сте привикнали с огромните черни семки, които се постанова да отделяте по време на потреблението на обичайните сортове дини, само че положителната вест е, че към този момент и у нас се създават и оферират дини без семки. Те се получават посредством хибридизация – техника, която се ползва в земеделието от дълго време. Освен усъвършенствани вкусови качества и удобството от неналичието на семки, тези дини съдържат към два пъти повече антиоксиданти спрямо обичайните сортове.
Кората също се яде
Вероятно и вие сте измежду хората, които отделят и изхвърлят динената кора, само че в действителност тя е напълно годна за консумация и е богата на доста потребни хранителни субстанции – витамините А, C, B6, цинк. Дори в нея има повече калий, в сравнение с в бананите! Ако ви е мъчно да ги консумирате заради това, че са по-твърди, идващия път, когато си приготвяте здравословно зелено смути, самоуверено пуснете вътре късчета от динената кора.
Растение с дълга история
Учените считат, че дините са били култивирани преди няколко хилядолетия, като се счита, че произлизат от южните елементи на Африка. Има доказателства, че дини са отглеждани по поречието на река Нил при започване на второто хилядолетие преди Новата епоха, като следи от плода са открити при археологически действия в египетските гробници. За благополучие, по-късно семената на растението са публикувани и в доста други елементи на света.
Динени върхове
Най-голямата любеница в света, съгласно книгата на върховете Гинес, е тежала цели 159 кг. Отгледана е от Кристофър Кент през 2013 година в Тенеси (САЩ). В най-голямото съревнование за надяждане с любеница пък, провело се през 2019 година в Уоър Вели, Мисисипи (САЩ) са взели присъединяване 745 души. На фестивал в Германия през 2011 година, Тафзи Ахмед съумява да счупи с главата си общо 43 дини единствено за една минута.А най-далечното разстояние, на което някой в миналото е успявал да изплюе семка от любеница, е съвсем 23 метра – върхът принадлежи на Джейсън Шашът от Тексас, Съединени американски щати и от 1995 година до през днешния ден никой не е съумял да го усъвършенства.
Диня за нормализиране на кръвното налягане
Ако високото кръвно налягане е здравословен проблем, с който се пробвате да се преборите, потреблението на любеница сигурно ще помогне за това. Способността на динята да отпуска кръвоносните съдове е потвърдена в проучване на учените от университета А&T в Тексас, Съединени американски щати.
Диня против мускулни болки
Проведено в Испания изследване, оповестено в списанието Journal of Agricultural and Food Chemistry потвърждава, че пиенето на сок от любеница може да работи болкоуспокояващо след изтощителна подготовка. Професионални спортисти, които са пили повече от половин литър сок от любеница един час преди подготовка, са споделили, че имат доста по-малко мускулна тресчица и по-спокоен сърдечен темп в дни по-късно. Това би могло да се дължи на наличието на веществото цитрулин, чието деяние се свързва с усъвършенствана функционалност на кръвоносните съдове и дарба за намаление на кръвното налягане.
Перфектна за всяка диета
Динята съдържа към 92% вода и оказва помощ за горенето на мазнини. Съдържащите се в нея фибри и въглехидрати карат храносмилателната система да проработи по-усърдно, усъвършенстват метаболизма и контролират активността на червата. Затова динята е правилен съдружник в битката с непотребното тегло.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР