Динамиката в българската политика е толкова несигурна, че не се

...
Динамиката в българската политика е толкова несигурна, че не се
Коментари Харесай

Буяр Османи: Гражданите на РСМ са принудени да кандидатстват за български паспорти

" Динамиката в българската политика е толкоз несигурна, че не се знае какво ще ни донесе утрешният ден. Сигурен съм, че България ще продължи да формулира нови претенции. Но за мен е значимо какво е в дневния ред на Европейски Съюз, нищо друго ”, споделя в изявление за „ Франкфуртер алгемайне цайтунг ” министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, осведомят медиите в Република Северна Македония.

Думите на Османи са в отговор на въпрос дали има гаранции, че България няма да предявява нови претенции след възможното приемане на конституционните промени в страната.

„ Постигнахме компромис с България, проект за деяние за малцинствата. Искаме да изместим тематиката от историческите тълкования и проблемите на идентичността към правата на индивида и малцинствата, тъй като това е, в което сме положителни. Казвам го като човек, който не е от най-голямата етническа група в страната. Северна Македония построи неповторим модел на функционална мултиетническа народна власт обратно на всички скептици, които смятаха, че това не е допустимо на Балканите “, споделя в изявлението Османи, представен от Дойче веле.

Според министъра на външните работи социологическите изследвания, които демонстрират, че огромното болшинство от жителите са срещу измененията в конституцията са оценено неправилно.

„ Гражданите отхвърлят вмъкването на идентично-политически спорове в процеса на разширение на Европейски Съюз, само че с идните конституционни промени няма такава заплаха, в противен случай “, споделя Османи и прибавя, че те „ ще укрепят и разширят мултиетническата народна власт " в страната.

Османи споделя, че е наясно с заплахата някои кръгове в България да се опитат да злоупотребят с ситуацията на над 80 хиляди (според изданието) жители на Северна Македония, които имат български паспорти.

„ Знам, че зад настояванията за права на малцинствата стоят нечестни планове. Но за мен по-голямата опасност е, че до момента в който нашите жители не са част от Европейски Съюз, те ще бъдат принудени да аплайват за български паспорти по обществени и стопански аргументи “, споделя в изявлението Османи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР