Димитровград. Единствена по рода си мраморна статуя на Изида и

...
Димитровград. Единствена по рода си мраморна статуя на Изида и
Коментари Харесай

Хасково: Мраморна статуя на Изида е открита при разкопки край димитровградското село Каснаково

Димитровград. Единствена по рода си мраморна скулптура на Изида и глава на сатир – провидение от свитата на Дионисий, са открити в разкопки край димитровградското село Каснаково, оповестиха от пресцентъра на Община Димитровград . Находките на Светилището на нимфите и Афродита са най-ценните и значими до в този момент на обекта. " Изящната скулптура на египетската богиня няма аналог в страната ", сподели на конференция през днешния ден археологът гл.ас. доктор Веселка Кацарова, която управлява разкопките.
Статуята на Изида е открита в доста положително положение при изследването на помещение с мозаечен под, част от жилищна постройка. Заедно с постамента тя е висока 80 см. Открита е без главата и ръцете. „ Имаме характерно обрисуване в гръко-римски жанр на облеклото на богинята, което е особено само и единствено за нея - с хитон, със характерния възел на Изида, преметнат върху гърдите. Статуята е доста красива в доста добра направа. От прегледаните паралели на паметника, това е един от най-красивите прототипи на обрисуване на тази богиня “, споделя доцент Кацарова.
Археолозите допускат, че откритата глава на ирония, част от скулптура с размер към 1,7 м, е била сложена в триклиниум или нещо като вътрешен двор на имението. Екипът на доктор Кацарова е уверен, че става въпрос за богато частно имение, функционирало в лукс и искра към 150 години. Главата на ирония е направена от първокласен мрамор и с майсторство. “Това е произведение на занаятчия, който сигурно не е локален. Не е направено занаятчийски, а от ваятел. Това още веднъж идва да покаже, че индивидът, който е собственик на това имение и имал изключителни финансови благоприятни условия, бил е извънредно авторитетен човек в Тракия по времето на Римската ера “, показа ръководителката на археологическите разкопки.
И двете находки съгласно експертите датират от средата на II век от н.е. - сред 138-та и 160-та година.
С сходни скулптори на Изида се гордеят международни музеи, като Капитолийския в Рим, Музея за история на изкуствата във Виена, а показаните през днешния ден находки подреждат и музеят в Димитровград измежду тях.
Кметът на община Димитровград Иво Димов показа, че Общината ще продължи да отделя пари за разкопките, като в същото време се търси опция за финансиране и по избрани европейски стратегии.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР