Димитър Петков се превръща в първият убит действащ български премиер. Убийството

...
Димитър Петков се превръща в първият убит действащ български премиер.
Убийството
Коментари Харесай

Съпругата на убития премиер Димитър Петков не се спира пред нищо

Димитър Петков се трансформира в първият погубен настоящ български министър председател.

Убийството му бива осъществено преди повече от 115 години – в края на февруари 1907 година Освен него биват разстреляни и двамата му сина – Димитър и Никола, още веднъж поради политическа активност. 

Малкоизвестен е фактът, че Димитър Петков и брачната половинка му Катина, са едни от първите, развели се в България след Освобождението. Бракът им едвам съумява да изтрае 10 години, а разводът се трансформира в най-горещата тематика в столичната преса, пет години преди края на XIX век.

На Петков му писва да търпи непрестанните прищевки на брачната половинка му, а претенциите й постоянно били гарнирани с кавги. Заради деспотичния й и кибритлийски манталитет, той се изнася от фамилното им жилище, където с изключение на фамилията му се е настанил да живее и шуреят му. От непосредствен другар на Димитър, той съвсем се трансформира в негов зложелател.  

Той даже му декларира в прав текст, че няма нищо срещу да направи сестра си вдовица. Сякаш на Катина обаче това, че Димитър се изнася от вкъщи им не й стига и тя бързо прибира любовника си. На всичкото от горната страна дава поредност скандални изявленията, в които с ненаситност изяснява по какъв начин мъжът й като кмет на София в интервала 1888-1893 година съумява да открадне прекалено много.

В едно от интервютата си през 1890 г, Катина отсича: „ Направо с гъза си крадеше “. 
Петков е прочут с това, че точно по времето на неговото ръководство София се трансформира от ориенталски в европейски град. Катина обаче не стопира да упреква брачна половинка си в корупции и злоупотреби. 

В реалност обаче задачата на цялото това оплюване от нейна страна е да се снабди с петстайния апартамент на ул. „ Раковски “ 66 и сериозна сума пари. 
В последна сметка двамата съумяват да се разведат на 10 декември 1895 година съдът присъжда жилището и децата на Петков с изискването да живеят при майка си, до момента в който навършат пълноправие.

Петков изживява извънредно тежко развода и най-много раздялата с децата си. За да не гладуват отрочетата му, той даже бива заставен да назначи на работа любовника на жена си. 
За разлика от Катина, Петков произлиза от оскъдно семейство. Той е седмото дете на семейство изселници от Карловско в Тулча. Заради неналичието на храна гладува в продължение на дни. 

Донякъде корупционният му вкус се изяснява с голямата беднотия, която съпровождала детството му. Катина е с 11 години по-млада от него и произлиза от знатния жанр Ризови от Битоля. На сватбата си през 1885 година, Петков за пръв път поставя цилиндър на главата си. 

Като кмет на София, Петков се снабдява с много парцели, измежду които две постройки, купени в съдружничество със Стамболов, както и огромна къща на площад „ Народно заседание. Година откакто към този момент не е градоначалник, той за малко не губи имането си. Притискан от кредитори, три години по-късно, той продава част от парцелите, с цел да погаси задълженията си.
Източник: Уикенд 
 



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР