Димитър МАРГАРИТОВЧесто пропускаме факта, че децата са най-чувствителната група потребители.

...
Димитър МАРГАРИТОВЧесто пропускаме факта, че децата са най-чувствителната група потребители.
Коментари Харесай

Съвети към родителите: Райски капсули, тротинетки и други опасни стоки – как да предпазим децата ни

Димитър МАРГАРИТОВ

Често пропущаме обстоятелството, че децата са най-чувствителната група консуматори. Те се употребяват със специфична отбрана – задоволително е да вземем за пример да посочим, че в Закона за отбрана на потребителите съществува нарочна възбрана за директно поощряване на деца или увещание на родители и други възрастни да им закупят рекламирана стока. Наред с това обаче статистиката сочи, че едни от най-често забраняваните рискови артикули са детските играчки, дрехи и разнообразни други артикули, свързани с развъждането и възпитанието на най-малките. Затова би трябвало да заострим вниманието на родителите – майки и татковци, баби и дядовци: на всички места към нас е допустимо да дебнат рискове, свързани с предлагането на такива артикули.

Случаят със възбраната на така наречен „ божествен газ “ е доста индикативен. Само допреди малко повече от месец обществото ни и за жалост здравните органи не си даваха сметка на каква заплаха са изложени децата ни с безконтролната и най-много законово позволена приложимост на диазотния оксид. Явлението беше придобило епидемиологични размери, при все това медицинските експерти и България, и в чужбина са безапелационни, че несъразмерната приложимост на това вещество води до съдбовни увреждания на здравето, изключително при подрастващите – риск от неплодородие, сърдечни и мозъчни проблеми, даже гибел. Няколкото съответни случая на постъпили в болница по неотложност деца провокираха публичната реакция и откакто посредством омбудсмана казусът беше подложен пред Комисията за отбрана на потребителите (дали това беше най-точният получател е различен въпрос), видяхме светкавичната реакция на министър Корнелия Нинова: незабавни и масирани инспекции, наставления за преустановяване на продажбите и внасяне на план на закон за възбраната на продажба на божествен газ на деца.

 

В резултат – видяхме невиждано обединяване в Народното събрание и то в последния му работен ден. И по този начин от началото на месеца тази възбрана е в действие и в последните седмици към този момент виждаме и конфискувани от пазара количества в размер на хиляди капсули. Наистина мъчно можем да дадем по-показателен образец от последните години за бърза и съответна реакция и решителност в грижата за потребителите.

Този случай би трябвало да сложи на вниманието на родителите и въобще въпросът с рисковите артикули и грижата те да не попаднат в ръцете на децата ни. Съветваме ги да не подценяват тези опасности, а също по този начин и да прегледат регистъра на рисковите артикули, поддържан на страницата на КЗП в интернет - https://www.kzp.bg/opasni-stoki-v-bulgaria

Още е лято и би трябвало да напомним, че порязване, рухване и пострадване са главните опасности при най-често купуваните за лятото артикули за деца, измежду които са ролери, скейтборди, тротинетки и колела. Ето единствено някои от главните и наложителни условия във връзка с велосипеда: където и да било по детските колела не се позволяват никакви устройства за бързо закрепване от вида на държач на бутилка за вода, спомагателни огледала и прочие Също по този начин не могат да бъдат поставяни и устройства за закрепване на краката като каишки, да вземем за пример. Има условия и във връзка с кормилото и детайлите по него. Например, детските колела би трябвало да са снабдени с ръкохватки от разтеглив материал, който да обира трептенията и да защищава дланите от натъртвания. Преди да изберете велосипед за своя хлапак, извънредно значимо е да се уверите и в това, че ръкохватките по никакъв метод не пречат на спирачния механизъм.

Напомняме на родителите, че Законът изисква за всяка потребителска стока да има гаранционна отговорност до две години. Ако се появи недостатък, търговецът е задължен да предприеме дейности за отстраняването му при претенция. Не го ли направи в период, търпи глоба. Също по този начин, при проявата на някакво противоречие в първата година от покупката, потребителят не е задължен да потвърждава, че то не се дължи на неправилна употреба и търговецът поема целия риск от зародилия проблем.

В умозаключение следва да отбележим, че България е една от най-активните страни от Европейски Съюз в битката с разпространяването на рискови артикули включително и за деца. В оповестения през месец април 2022 година разбор на Европейската комисия за активността на системата за ранно обявяване Safety Gate, страната ни посредством КЗП към министъра на стопанската система и промишлеността е преди всичко по реакции с общо 489, следвана от Франция, Полша и други А само общите ни старания като родители, общност и институции могат да оказват помощ да предпазим децата си от дебнещите ги рискове.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР