Димитър ИвановЕмблематичната стена на Джон Ленън, част от стария Нотариат

...
Димитър ИвановЕмблематичната стена на Джон Ленън, част от стария Нотариат
Коментари Харесай

Стената на Джон Ленън в София осъмна с Путин, който носи мъртвото си тяло

Димитър Иванов

Емблематичната стена на Джон Ленън, част от остарелия Нотариат в София още веднъж се трансформира в сцена на будната бунтарска гражданска съвест. Съвсем в благозвучие с политическата действителност в света и България на стената се появи голям графит на Путин, който носи мъртвото си тяло. Уличната рисунка е издържана в черно-бели тонове, а трупът на мъртвия изверг припомня за сцена от Откровение Йоаново. Или за някаква руско-сектантска Пиета, само че като че ли от кръста са свалили не Исус, а Юда.

Уличният занаятчия е незнаен, само че както споделя създателят на фотосите Иван Тропанкев - “Банкси може да му завиди, и той не може толкоз добре да го измисли “. Освен с натурализъм графитът е кондензиран и с доста философско наличие.

Живият Путин, който държи в ръце вкочаненото тяло на всеобщия палач Путин, като че ли е метафора на путинизма, който остава жив, само че може единствен да убие самия Путин.

Зловеща многозначителност,

само че трупът на злодея въпреки всичко е едно от разрешенията на тази несправедлива за украинците, а и за света война.

След убийството на Джон Ленън на 8 декември 1980 година в Ню Йорк на стената на нотариата в столицата се появи голям надпис на британски „ Обичаме те Джони “ и „ Джон, ти си в нашите сърца “, а години наред поклонници на великия бийтълс поставяха там цветя и послания и трансфораха мястото в емблема на столичната контракултура. Любимо на хипари, рокаджии, пънкари и метъли. Мястото си завоюва славата като стената на Джон Ленън. В годините на демокрацията там се появи барелеф на Ленън, направен от скулптора Петър Маринов, само че преди няколко години мистериозно изчезна, до момента в който ремонтираха прилежащата улица.

Днес стената на Ленън оживя още веднъж с натрупа на кремълския изверг. И целият сюжет се развива като че ли знаково на ул. „ Граф Игнатиев “, а против тях ги гледа изпитателно бул. „ Васил Левски “, в който опира рамо „ Патриарх Евтимий “.

Каква българска символика единствено!

 putin_trup1.jpg

 putin_trup2.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР