Димитър ГАНЕВ, ТрендТрудно можем да изброим всичко, което се случи

...
Димитър ГАНЕВ, ТрендТрудно можем да изброим всичко, което се случи
Коментари Харесай

Тренд: Бурята на върха обрули най-силно партията на Петков и Василев, сега и кабинетът тежи на тях

Димитър ГАНЕВ, " Тренд "

Трудно можем да изброим всичко, което се случи в последните два месеца и половина, само че в случай че опитаме да обобщим главното, то наподобява по този начин – довчерашни съществени политически съперници направиха общ кабинет, изтекоха записи от партийна среща на “Продължаваме смяната ”, мощна активизация на Гешев, която приключи с отстраняването му (указът на президента беше подписан малко преди завършването на терена ни). Радев и ПП-ДБ влязоха в спор, който провокира митинги пред президентството.

Динамиката беше (и продължава да е) толкоз мощна, че евентуално мнозина са имали усещането, че ще настъпят някакви революционни промени в публичните настройки. Краткият отговор на това е: не, не са.

Първо към по-любопитния въпрос – има ли нова електорална обстановка? Няма. Структурата е същата, каквато беше на изборите. Промени обаче има. ПП-ДБ е с 5% надолу измежду гласуващите.

При ГЕРБ също има ерозия, само че е минимална

По-надолу в подредбата съвсем няма промени.

Вероятно упованията са били доста разнообразни поради неспирния ход на доста събития.

Защо обаче няма огромни промени? Отговорът се крие не толкоз в изследването, колкото в случилото се в последната година и половина. Избирателната интензивност от последните два парламентарни избора бе най-ниската от началото на измененията насам. Пред урните излязоха 40%. Това съставляват само най-твърдите ядра на партиите. Електорална външна страна съвсем не остана. По-точно остана си у дома. Тези толкоз твърди ядра, които преглътнаха всички кавги в последните няколко години, мъчно ще отдръпват доверието си.

Перспективата?

По чудноват метод и ГЕРБ, и ПП-ДБ споделят едно и също мнение –

че това е кабинет на “Продължаваме смяната ” и че ГЕРБ носят отговорност единствено за външната политика. Едните (ГЕРБ), тъй като не желаят да носят отговорност, а другите (ПП), тъй като не желаят да признават, че са в коалиция с партията на Борисов. Така и ГЕРБ могат понякога да влизат в удобната роля на съпротива в Народното събрание. При подобен консенсус за отговорността, негативите от ръководството няма по какъв начин да не се понасят в по-голяма степен от “Продължаваме смяната ”. Или по различен метод казано –

тестванията за партията на Петков и Василев занапред предстоят

Еуфория към новия кабинет не се вижда. Зад него стоят една трета от българите. Това обаче не би трябвало да ни учудва. Началното утвърждение е превишавало неодобрението само при държавни управления, формирани от нови обединения, които са носители на вяра и възторг. Най-характерни такива случаи бяха Национална движение „Симеон Втори" през 2001 година и ГЕРБ през 2009 година Дори държавното управление на Петков при основаването си в края на 2022 година стартира от изравнени позиции на утвърждение и отрицание.

Една добра и една неприятна вест за президента Радев.

Първо да стартираме с неприятната - записваме спад в позитивните оценки за работата му. И тук нищо ненадейно. Има си закон – на власт ли си, рейтингът ти върви надолу. Президентът беше виновен за изпълнителната власт в последните 10 месеца при вихреща се инфлация и геополитически провокации.

 

Добрата вест – оценката за служебния кабинет на Гълъб Донев в относителен проект е добра. Все отново излизат от ръководството с 35% позитивна оценка, с което надалеч не всяко ръководство може да се похвали.

 

Източник " 24 часа "

 

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР