Дигиталните технологии се прилагат все повече, по отношение на клиентите

...
Дигиталните технологии се прилагат все повече, по отношение на клиентите
Коментари Харесай

Готови ли са авиолиниите за дигиталната „смяна“?

Дигиталните технологии се ползват от ден на ден, във връзка с клиентите на самолетните компании по света с една единствена цел - да се минимизират разноските, да се усъвършенства изгодата за потребителя и в последна сметка – да се привлекат нови клиенти. Азиатските компании да вземем за пример разчитат на персонализирани услуги, блокчейн стратегии, автоматизация и даже машинно образование , с цел да намалят цените и да подобрят оптимално услугата за крайния клиент.

Към сегашния миг прогнозите за развиването на въздушния трафик, плануват 3,7% годишен напредък през идващите две десетилетия, който напредък се вижда още в този момент. Това значи по-натоварени линии, по-голям пътникопоток, а това от своя страна оказва напън върху самолетните компании, които би трябвало непрестанно да усъвършенстват стандартите на своите услуги, да се стремят да намаляват цените в опит да са конкурентни по отношение на по-евтините превозвачи. Това се вижда при всички самолетни компании, които оперират в азиатско-тихоокеанския район – от австралийската Qantas Airways, до Singapore Airlines.

Qantas да вземем за пример, работи с IT колоса Tata Consultancy Services (TSC), с цел да построи това, което Qantas назовават „ customer value engine “ или преведено на български – „ мотор на потребителската стойност “. Това е набор от разнообразни функционалности, които имат за цел да подобрят обслужването на клиентите, като да вземем за пример, клиент, който е затънал в трафика и ще изпусне полета си. В подобен случай софтуера автоматизирано ще пресметна скоростта на трафика, дали той ще успее да дойде на време за полета или ще бъде презаписан за първия вероятен идващ полет. Чрез внедряването на автоматизиращ програмен продукт, фирмите ще могат да подобрят услугите си освен за клиентите пътуващи в “premium ” класата, а въобще за всички пасажери. “Qantas свършиха феноменална работа във връзка с подобряването на своите услуги и те не престават да се стараят да обслужат потребностите на всеки един от своите постоянни клиенти. ” – съобщи Гириш Рамачандран, президент на TCS.

TCS си партнират и със Singapore Arilines, които срещат тежка конкуренция от страна на Qantas що се касае до така наречен „ маршрут на кенгурото “ – постоянни въздушни линии сред Обединеното кралство и Австралия. Плод на партньорството е софтуерно приложение със споделена интелектуална благосъстоятелност сред TCS и Singapore Airlines, което цифровизира работния развой на самолетния екипаж и може да доставя съответна информация на пасажерите. „ Например, в случай че аз пътувам постоянно до Сидни, екипажа ще знае моите лични желания, тъй че те биха могли да стартират диалог с мен или да ме обслужат, вземайки в поради тези мои лични особености, които софтуера ще им даде авансово. “ – споделя Рамачандран, допълвайки, че формата на благосъстоятелност върху приложението разрешава на TCS да го продава на други самолетни компании.

Дигитализираните авиолинии обаче изискват и цифровизирани летища

Колкото и да се усъвършенстват самите авиолинии обаче, тяхната оперативна успеваемост постоянно ще е равна на оперативната успеваемост на летището, от което тя оперира. Според Тони Фернандес, създател и изпълнителен шеф на нискотарифната компания AirAsia, в случай че летищата не внедряват новите технологии в синхрон с авиолиниите, това може да забави развиването на самите авиолинии, а от това са губещи всички – и летището, и клиентите, и авиолиниите. Той приканва фирмите, които стопанисват летищата, да преглеждат авиолиниите като сътрудници. За образец уточни Changi Airport Group, които неотдавна откриха терминал 4 в сингапурското летище Changi. При новия терминал пасажерите минават през автоматизирани процеси по инспекция, които се улесняват от програмен продукт за лицево различаване. Според Фернандес терминала е пример за летище на бъдещето при нискотарифните превозвачи.

Терминал 4 е още една стъпка напред към изцяло цифровизираните авиолинии. Ние към този момент предприехме серия от ограничения, с цел да подобрим потребителското прекарване преди, по време и след полет ”, добавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР