Дигитализиран и осъвременен вариант на официалния правописен речник на българския

...
Дигитализиран и осъвременен вариант на официалния правописен речник на българския
Коментари Харесай

МОН ще бори неграмотността с дигитална платформа

Дигитализиран и осъвременен вид на формалния правописен речник на българския език ще бъде свободно наличен в интернет. Той ще бъде част от цялостна онлайн платформа за езикови запаси и инспекция на правопис, правоговор и граматика. Ще я създаде Българската академия на науките (БАН) по поръчка на Министерството на образованието и науката. Изпълнител ще бъде Институтът за български език (ИБЕ) в съдействие с Института по осведомителни и информационни технологии (ИИКТ). Проектът би трябвало да завърши до края на 2023 година За задачата са планувани 378 800 лева

Новата платформа ще носи името БЕРОН. Тя ще съдържа модули за правопис, правоговор, граматика. В него ще бъде интегрирана също сегашната профилирана работа " Езикови информации ", т.е. ще има опция за директна преписка с специалисти от ИБЕ. Това оповестиха от МОН.
В частта за правопис да вземем за пример ще могат да се вършат информации за вярното изписване на думите. Към резултатите от търсенето ще се демонстрират главната форма на думата, формите на думата с правописен или с правоговорен проблем и съответното предписание, дублетните форми, омонимите, както и образци с думата в състава на комплицирани думи, словосъчетания или лични имена. Частта за правоговор ще включва гласова система за вярното наречие на всички думи от формалния правописен речник на Българска академия на науките.

Платформата ще извършва и ролята на граматически указател. За задачата от ИБЕ към този момент работят по нормативна граматика на актуалния български език.

Новият уебсайт ще бъде от време на време надграждан както със наличие за навлизащи нови думи в езика ни, по този начин и с нови функционалности.

Целта е да се сътвори благонадежден цифров източник на информация за книжовния български език. В момента подобен липсва, сочи проучване на Българска академия на науките от 2019 година за настройките и ценностните ориентации към актуалния ни език.

Според резултатите от изследването над 45% от българите сред 18 и 50 години избират по езикови въпроси да се осведомят от интернет, а не от хартиени речници. Всеки трети от по-младите счита книжовните правила и правила за прекомерно комплицирани, а всеки пети от всички участници в проучването твърди, че няма мотивация да ги съблюдава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР