Диетологът д-р Мария Русинова в интервю за сутрешния информационен блок

...
Диетологът д-р Мария Русинова в интервю за сутрешния информационен блок
Коментари Харесай

Д-р Мария Русинова: Постите не са диета за сваляне на килограми, често дори водят до качване на килограми

Диетологът доктор Мария Русинова в изявление за утринния информативен блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус " по отношение на Коледните пости и здравословното хранене по време на спазването им

 Д-р Русинова, започнаха Коледните пости, коитио има много последователи и мнозина ги съблюдават. Какво е мнението на дитеолозите обаче?

Постите си имат своите плюсове и минуси. По традиция по време на пости се лишаваме от скотски артикули - от месо, мляко и млечни артикули, яйца, риба, и от алкохол. От една страна това е добре за организма да се разтовари от животинските артикули. Хубаво е, че се употребяват доста плодове и зеленчуци, които съдържат доста витамини, минирали, микроелементи, подтикват метаболизма, антиоксидантно деяние имат и по този начин могат да спомогнат за изхвърляне на отрови от организма, многото фибри и целулоза подтиква работата на храносмилателния тракт. Би могло да се усъвършенства равнището на холестерола, метаболизмът може да се ускори. Но въпреки това в действителност се лишаваме от пълноценни белтъци, а пълноценните белтъци се съдържат единствено в животинските храни: месо, риба, мляко, яйца. В растителната храна има дефицит на някои аминокиселини в някои от храните, тъй че доста е значима вярната композиция от храни. Да кажем зърнените храни имат дефицит на едни аминокиселини, царевицата и бобовите на други, по тази причина е доста значима комбинацията сред тях, т.е., да се употребява фасул, леща с самун, грах с ориз в задоволителни количества. Много постоянно хората употребяват постите за нещо като диетичен режим или диета за намаляване. Не постоянно се получава, защото по време на поста с изключение на многото плодове и зеленчуци, с цел да се заситят, хората хапват доста тестени и зърнени храни, тъй че в случай че прекаляват с тях, може и да качат няколко кг. Хубаво е постите да се практикуват от здрави хора. Децата и подрастващите, бременните и кърмачките, доста възрастните хора, хората с хроничните заболявание би трябвало да внимават или изобщо да не практикуват постите. Разбира се, по време на пости има дни, в които се позволява риба, което е отлично, тъй че всеки самичък би трябвало да реши съгласно здравословното си положение какъв брой дълго да съблюдава постите, тъй като има и модификации да се съблюдава седмица или за избрани дни единствено да се пости.  

Вие споменахте, че доста хора го употребяват като диета или диетичен режим. Правилно ли е схващането, че постите би трябвало да се съблюдават, в случай че желаеме да се отървем от непотребни килограми? Тоест, това ли е методът при изискване, че има доста други способи?  

Не, не, постите не са диета за събаряне на килограми. Както споделих, доста постоянно даже водят до качване на килограми, тъй като се употребяват доста тестени храни, доста самун, фасул, ориз и така нататък Освен преимуществото, че се употребяват и доста плодове и зеленчуци, и в този момент е есенният интервал, когато има обилие от сезонни зеленчуци: зеле, броколи, карфиол, тиква, моркови, кореноплодните, обилие има от пресни сезонни зеленчуци, и плодове също, които е отлично да бъдат употребявани от всички, освен по време на постите. По време на пости би трябвало да гледаме и другата страна – да има задоволителна физическа интензивност, вървене пешком, някаква друга физическа интензивност всекидневна, тъй че да не се стигне до повишение на тежестта.  

Както и вие казахте, постите изключват всички храни от скотски генезис, от които обаче организмът ни има потребност – протеини, белтъчини. Как можем да си набавим? Какво би трябвало да одобряваме?  

Както споделих по отношение на белтъчините, да се одобряват задоволително уравновесени комбинации от зърнени и бобови храни. Животинските храни са източник с изключение на на пълностоен белтък, също по този начин и източник на желязо, калций, витамин В12, които мъчно си набираме от растителните храни, тъй като те са по-трудно усвоими от човешкия организъм. За интервала на постите няма какво друго да вършим, в случай че сме здрави, на организмът няма да се отрази зле това. Но хора с дефицити, примерно с анемии, с остеопороза, с някакви други дефицити на витамин В12 да вземем за пример, би трябвало да се въздържат от пости или под лекарски надзор да взимат съответните добавки.  

Тоест, значимо е да сме здрави, с цел да можем да съблюдаваме постите умерено. Във всички други случаи е добре да се обърнем към експерт.  

Точно по този начин.  

Сега да се насочим и към хората, които не постят. Знаем, че зимният сезон е причина за струпване на непотребни килограми. Как да се предпазим от тях по това време на годината?  

Като консумираме в задоволителни количества сезонните зеленчуци и плодове, за които загатнах, като внимаваме с по-сладките и захарни произведения и въглехидратите като цяло, като консумираме задоволително протеини: месо, риба, мляко и яйца, и несъмнено, постоянна физическа интензивност, постоянно придвижване, вървене пешком.  

Хубави са тези препоръки и считам много нужни. В изискванията на съществуването на извънредно доста информация в интернет пространството по всевъзможни тематики, изключително що се касае до хранителни режими, диети, какво е вашето мнение, каква част от хората се допитват до лекари и специалисти и желаят здравно мнение когато желаят да отслабнат да кажем?  

Първо тестват всичко, което са чели и прочели в интернет, познати и другари, и едвам тогава се обръщат към експерти по хранени и диететика, и то лекари. Така че добре е  първата стъпка да е консултация с доктор диетолог, изключително когато е обвързвано с отклонения от здравословното положение, с някакво заболяване, което е причина за покачването на килограми.  

Важно е да обръщаме към експерти, с цел да не навредим на организма си.  

Точно по този начин.  

Много ви благодаря.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР