Диетата с високо съдържание на фибри или диетата с много

...
Диетата с високо съдържание на фибри или диетата с много
Коментари Харесай

Диета с фибри или с ферментирали храни? Коя е по-полезната

Диетата с високо наличие на фибри или диетата с доста ферментирали храни - коя е по-полезна? Това е задачата на ново проучване на Медицинския университет Станфорд. Екип от откриватели си слагат за цел да проучат връзката сред диетата, чревните бактерии и диабета, автоимунните болести, затлъстяването, систематичното инфектиране и имунитета.

Тридесет и шест здрави възрастни са наети и на инцидентен принцип и им са назначени една от двете диети за 10 седмици.

Изследователите откриват, че единствено няколко седмици съблюдаване на диета, богата на ферментирали храни, може да докара до усъвършенствания в микробиомното многообразие и понижаване на възпалителните биомаркери. Храни като кисело зеле, кефир, кисело мляко, ферментирало сирене, кимчи, комбуча и всевъзможни ферментирали зеленчуци, покачват разнообразието на потребни бактерии, изключително употребявани в огромни количества.

 Диета с ферментирали храни

Изследването също потвърждава, че диетите, подобряващи микробиома на червата, водят и до доста възстановяване на имунитета. При всички участници, приемащи ферментирали храни, посредством кръвни проби е потвърдено, че четири вида имунни кафези демонстрират по-малка интензивност, а равнищата на 19 възпалителни протеина са се намалили. Тези протеини включват и интерлевкин 6, който е виновен за болести като диабет вид 2, ревматоиден артрит и продължителен стрес.

В групата на участниците, които са били на богата на фибри диета, не се е намалил нито един от тези възпалителни протеини, чревният им микробиом е останал релативно на същото равнище.

Според професора по микробиология и имунология Джъстин Соненбург това изобретение е впечатляващо, тъй като дава образец по какъв начин простата смяна в храненето може да усъвършенства чревната флора при здрави възрастни хора.

Съавторът на проучването Ерика Соненбург споделя, че учените са очаквали високото наличие на фибри да има по-универсално удобен резултат и да усили разнообразието на микробиотите. Но данните посочили, че увеличеният банкет на фибри единствено за къс интервал от време е непълен, с цел да се усили разнообразието им.

 Диета с фибри или с ферментирали храни? Коя е по-полезната

Все отново, учените считат, че продължителния банкет на фибри може усъвършенства микробиома, само че може да се наложи някои бактерии, разграждащи въглехидратите, да се прибавят изкуствено, с цел да се видят позитивните резултати от диетата.

Учените са взели решение да продължат проучването, като на идващ стадий да търсят резултата от комбинирана диета с фибри и ферментирали храни върху метаболитни заболявания, възпаления и имунитет. Така те се надяват да схванат по какъв начин може да се повлияе на здравето посредством естествени средства, като храната и посредством хранителни добавки като пробиотици и пребиотици.

А в случай че желаете съвършените предписания с композиция от двата хранителни режима, разгледайте нашите диетични ястия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР