Диамантите бързо губят блясъка си през последните месеци, пише CNBC. Глобалният

...
Диамантите бързо губят блясъка си през последните месеци, пише CNBC. Глобалният
Коментари Харесай

Цените на диамантите се сриват

Диамантите бързо губят блясъка си през последните месеци, написа CNBC. Глобалният показател на цените на необработените диаманти е изгубил 6.5% от цената си от началото на годината и е с 18% под историческите си върхове през февруари 2022 година

И наподобява потъването не е завършило, най-малко съгласно прогнозите на пазарни наблюдаващи.

1-каратов натурален елмаз с малко по-добро от междинното качество струваше 6700 $ преди година, през днешния ден същият този елмаз се продава за 5300 $ “, споделя Пол Зимниски, основен изпълнителен шеф на Paul Zimnisky Diamond Analytics.

Цените на диамантите, дружно с тези на други сходни активи, означиха покачвания по време на COVID-19 пандемията, когато „ заредени със средства от стратегии за стопански тласъци потребителите нямаха самообладание да ги похарчат за скъпи дарове за своите близки “, показват от консултантската компания Bain & Company в отчет от февруари предходната година.

Във времената, когато хората не можеха да пътуват или да се хранят на открито, всички тези непотребни пари отиваха за първокласни артикули и бижута, споделя изпълнителният шеф на Angara Jewelry Анкур Дага. А когато стопанската система още веднъж стартира да се отваря, цените на диамантите започнаха да се забавят и се плъзнаха към внезапен спад.

Продължаващата конкуренция на лабораторно отгледаните диаманти, по-бавното китайско икономическо възобновяване и несигурната макроикономическа среда също имат роля за слабия пазар, съгласно специалисти от промишлеността.

Все по-голям брой консуматори се обръщат към лабораторно отгледани диаманти, споделя Едан Голан, основен изпълнителен шеф на Edahn Golan Diamond Research & Data Едан.

Делът на продажбите на тези диаманти спрямо естествените нараства – през 2020 година той е бил едвам 2.4%, а към днешна дата към този момент е до 9.3% “, споделя той.

Лабораторно отгледаните диаманти се създават в следена среда, употребявайки рисково налягане и топлота. Те са химически, физически и оптически идентични с естествените диаманти и се считат за „ съвършен сурогат “, споделя Анкур Дага от Angara Jewelry. По-важното – те са доста по-евтини и от ден на ден хора ги търсят за събития като годежи.

Лабораторният елмаз е неразграничим от добития и в случай че мога да получа по-голям на същата цена, за какво не? “, споделя 29-годишният сингапурец Джонатан Лок, който в края на предходната година предлага брак на годеницата си с пръстен с 0.76-каратов лабораторен елмаз.

Той прибавя, че годеницата му е желала по-малък камък и не е желала той да харчи несъразмерна сума за пръстена, споделя CNBC.

Цените на диамантите, отгледани в лаборатория, също се намаляват, падайки с 59% през последните три години.

Според Анкур Дага това се дължи на по-ниските цени на машините, които стават по-ефективни при производството на повече изкуствени диаманти.

При мечи сюжет той чака цените на естествените диаманти да отбележат спад от сред 20 и 25% по отношение на настоящите цени през идващите 12 месеца, което би било 40% спад от пика през февруари.

Продължаващият спад на цените е доста евентуален сюжет, изключително откакто маржовете на търговците на дребно за лабораторно отгледани диаманти са изключително високи, към 60%, спрямо 34% за естествените диаманти “, споделя Голан.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР