Диалогът в 49-ото НС е започнал – стартирането на работни

...
Диалогът в 49-ото НС е започнал – стартирането на работни
Коментари Харесай

Политологът Евелина Христова: Най-накрая дългоочакваният диалог в 49-ото НС започна

„ Диалогът в 49-ото Народно събрание е почнал – стартирането на работни групи в избрани предпочитани сфери за страната е добра стъпка към основаването на работещ кабинет ”. Това съобщи в изявление за БГНЕС докторът по политология, магистър по маркетинг, реклама и ПР, и учител в Нов български университет Евелина Христова.

„ Едно е да се каже, че няма да се поддържа кабинет на ГЕРБ, а напълно друго - да се поддържа експертно държавно управление от всички политически сили. И ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ, са колаборация от няколко политически сили – обстановката не е лесна. Това, което се случва сега, обаче, е позитивно – макар компликацията да се сформира едно подкрепено болшинство в Народното събрание, въпреки всичко е добре, че се води подобен диалог ”, счита политологът. Според нея ключът е в поставените цели – в случай че целта е постигането на непоклатимост на страната с парламентарно определено държавно управление, всяка една композиция би била допустима. „ Струва ми се добър методът, който се избра сега – да се дефинират съществени политики, за които ще се работи, и въз основа на това - хората, които се съгласят да вземат участие. Мисля, че ще бъдат поканени и хора, които не са част от парламентарно показаните партии, а са специалисти в своя област, и те ще вземат отношение по сформиране на кабинет. Не изключвам и такива хора да бъдат препоръчани от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ”, сподели още Христова.

На въпрос на БГНЕС с какво обстановката в този момент е по-различна от тази през октомври, когато експертният кабинет на ГЕРБ не бе подсилен, Евелина Христова дефинира като съществена разлика натрупването на спешните обстановки. „ С всяка последваща обстановка излиза наяве, че с дейности както досега ще реализираме остарелия резултат. Тоест, би трябвало да се търси нов метод, с цел да се излезе от рецесиите. Ясно е, че има три мандата, които би трябвало да бъдат връчени, с цел да се търси опция за държавно управление. Аз мисля, че в случай че всяка една от двете по-големи политически сили желае да покаже диалогичността си на едно по-високо равнище, то би трябвало да кажат, че откакто няма да е нито с първия и втория мандат, то да заявят поддръжка за третия мандат. Тук доста зависи от обстановката тогава, само че в случай че има общи политики, не виждам за какво да не се реализира това ”, счита още докторът по политология.

Евелина Христова разясни, че сега тонът сред партиите не е изострен, тъй като никой няма изгода сега от него. „ Всички видяха, че острият звук не води до позитивен резултат за тях самите, за гласоподавателите, въобще за цялото общество. В момента въпросът е дали ще успеем да образуваме държавно управление с небосвод, по-дълъг от локалните избори. Това е една точка, която би била значима по повод стабилността на ръководството. Ако в този момент партиите открият значимите неща, към които да се обединят и да обезпечат едно умерено прекосяване на локалните избори, след което да се продължи по целите за страната, то това би било най-хубавият вид за страната ”, разяснява още Евелина Христова.

На въпроса дали партиите, които в този момент откажат разговор, ще претърпят загуба на доверие по време на локалния избор, специалистът изясни, че е мъчно да се дефинира реакцията на жителите точно поради ниската им интензивност. „ Избирателната интензивност продължава да бъде ниска, от отзивчива позиция изборите са средството за изложение на позиция от страна на жителите – да дадат противоположна връзка. Ние видяхме такава връзка на 4% - „ не поддържам никого ” на последните избори. Важно е да се означи, че на локално равнище се получават обединения в доста странни комбинации. Това се случва, тъй като в дребни обитаеми места има една изтъкната персона, която хора от разнообразни политически сили поддържат. Силно се надявам в този момент практиката на локални избори да бъде приложена и на национално равнище и парламентарно показаните сили по цели, по браншове и по браншове да намерят точките, по които биха работили взаимно ”, акцентира Евелина Христова. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР