Диабетиците у нас преживяват големи мъки в последните месеци, защото

...
Диабетиците у нас преживяват големи мъки в последните месеци, защото
Коментари Харесай

Заради липсата на инсулини: Диабетиците преживяват големи мъки, обикалят да търсят по различни аптеки 

Диабетиците у нас претърпяват огромни страдания в последните месеци, тъй като обикалят по доста аптеки. Това, което слушам от клиентите – разменят си инсулини в обществените мрежи. Диабетици, които имат да речем някой различен флакон допълнително, краткотрайно го заменят, дават на някой различен, който не може да откри. Сега явно ще би трябвало да се трансферират огромна част от тях на различен инсулин. Разбира се, това би трябвало да го направи техният ендокринолог, който ги лекува. Това сподели за " Фокус " ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов по тематиката с изчезналите инсулини в България.

По думите му липсват още към 25 медикаменти сега.

" Основният проблем е износът, тъй като 21 от тях сигурно има информация, че се изнасят. Разбира се, и министерството, и Изпълнителната организация, разполагат с доста съответни данни по въпроса, които може да изнесе, при положение, че желае. И може, тъкмо както направи за " Санофи “, да каже какъв брой са изнесени от другите инсулини, които не са на " Санофи “. Така че информацията я има и нищо не е незнайно и ненадейно. Просто би трябвало да се вземат ограничения по този начин, че да не се изнасят тези инсулини, с цел да има за хората. Просто това е обикновено ", добави той.

Костов е безапелационен, че забранителният лист, който би трябвало да защищава избрани медикаменти от това да бъдат изнасяни, не работи.

" В момента има 54 медикаменти в този лист. Лекарствата, които действително липсват, са 392 към тоя миг. И в този лист не участва нито един инсулин. Това пък е още по-говоримо какъв брой работа прави този лист и какъв смисъл има от неговото битие. Така че би трябвало да се промени. Ние сме говорили с министерството, предложили сме какво ли не, мисля, че на ход е тъкмо то, с цел да има законодателна самодейност в тази област ", сподели още ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР