Действията на Русия в Украйна ще са тема на свиканата

...
Действията на Русия в Украйна ще са тема на свиканата
Коментари Харесай

Лидери на НАТО ще обсъдят действията на Русия в Украйна на две срещи

Действията на Русия в Украйна ще са тематика на свиканата през днешния ден изключителна виртуална среща на върха на НАТО.

Държавни представители от девет европейски страни от Източния фланг на НАТО се събират във Варшава, с цел да обсъдят задълбочаващата се рецесия в Украйна след вчерашния старт на военната интервенция на Русия против Киев.

В срещата на високо ниво във формата Б9 ще взе участие българският президент Румен Радев.

Полският президент Анджей Дуда е хазаин на форума на групата на страните от НАТО от Централна и Източна Европа.

Във формата Б-9 за съвещания и разговор по въпроси на сигурността, с изключение на Полша вземат участие България, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

Във фокуса на диалозите във Варшава ще бъде разисквана обстановката в Украйна след вчерашната съветска военна интервенция, както и глобите против Москва.

Българският президент Румен Радев съобщи през вчерашния ден, че средата за сигурност в Европа и в световен мащаб към този момент са напълно изменени и дефинира като безусловно неприемливи дейностите на Русия в Украйна.

„ В XXIвек в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десантни с удари по суверенна страна, изрично неприемливо. България продължава да взе участие с всички формати на Европейски Съюз и на НАТО. Да търсим дружно групов отговор на това жестоко предизвикателство пред европейската сигурност. “

Вчера министрите на отбраната  на страните от формата Б-9 осъдиха нахлуването на Русия в Украйна и приканиха Москва неотложно да приключи военните си дейности. В позицията се акцентира, че военната експанзия против Украйна изисква от водачите на страните-членки на Алианса да вземат решения, които при нужда могат да защитят съдружниците от източния фланг на НАТО.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР