Дейн Уотърс е политически стратег, който е работил на шест

...
Дейн Уотърс е политически стратег, който е работил на шест
Коментари Харесай

Дейн Уотърс: Беше толкова тъжно. Никой в Украйна не вярваше, че ще има война

Дейн Уотърс е политически пълководец, който е работил на шест континента и е съветвал претенденти за разнообразни политически постове, държавни управления и неправителствени организации. Работил е по време на всички президентски избори в Съединени американски щати след Роналд Рейгън и е взел участие директно в предизборните акции на Джордж Буш, Джон Маккейн, Джон Касич . През последните няколко години Дейн е работи на разнообразни конфликтни точки по света, измежду които Ливан, Либия и Украйна . Пълното изявление на Георги Карамфилов в текста:

 

- Здравей, Дейн! Къде те намираме?

- Здравейте! Всъщност съм Лондон през днешния ден.

- Успя ли да гласуваш?

- Гласувах, да. Има доста добър механизъм за хора, които са отвън страната и пътуват като мен. Имах опция да пусна гласа си във Вирджиния.

 

- И по този начин, напряко на въпроса – какъв е залогът за тези избори? Всички знаем, че американските избори постоянно имат мощно въздействие и в Европа, и в целия свят. Затова въпросът ми е освен за вътрешнополитическия резултат на изборите в Америка, само че и за всички европейски сътрудници на Вашингтон.

 

Има доста опасения измежду републиканците по отношение на желанията за инвестиция в интернационалната сигурност, най-много във връзка с НАТО и Украйна. Знаете, че настрана има напрежение и сред Китай и Тайван и протичащото се в Южнокитайско море. Мисля, че по отношение на външната политика на Съединени американски щати се намираме в повратна точка. Последиците от тези избори няма да се отразят единствено във вътрешен аспект, само че и на интернационално равнище.

 

- Говорейки за интернационална политика, кои са главните разлики сред републиканците и демократите?

- В предишното републиканците са тези, които се държат надменно в устрема си да защитят демократичната нация. А демократите са нормално тези, които странят от намесването във външнополитически проблеми. Но напоследък държанието на Републиканците е толкоз мъчно за пояснение - желаят да спрем да оказваме поддръжка за Украйна, като се оправдават с стопански аргументи.

 
Посланието, което се изпраща към света е, че в случай че те завоюват, помощта, която се изпраща в Украйна, ще бъде преразгледана. А това е обръщение, което властнически режими като Русия, Китай и Иран ще приветстват.
Това обръщение ще бъде: „ Хей! Америка ще даде преимущество на стопанската система си пред това да направи, каквото е вярно да се направи, и да пази света от тези незаконни режими! “

 

- Значи казвате, че републиканците избират да влагат във вътрешната си политика, в сравнение с в отбрана на демократичните правила и помощ за Украйна в частност?

- Вижте, доста мъчно е да бъдете водач на една страна. Винаги би трябвало да поставяте хората, вашите хора, преди всичко. Това, което съгласно мен липсва в концепциите на Републиканците е, че в случай че позволим в демократични страни като Украйна просто да може да се нахлуе, в случай че пренебрегваме правилата на интернационалното право, в случай че позволим всичко това да се случи, то тогава няма значение какъв брой постоянна стопанска система имаме в Съединени американски щати. В дълготраен проект ние ще би трябвало да се изпреварим против властнически режими и в други елементи на света. Вижте, Европа е извънредно наранена. Ако държавното управление на Съединени американски щати разреши завземането на една страна, тогава коя е идната? Коя е идната в Европа, Азия, Южна Америка? Като американски жител, мощно поддържам помощ за потребностите на хората вкъщи, само че в случай че не създадем нищо за смяна на външнополитическата конюнктура, то тогава няма да има смисъл какво вършим вътре в Щатите.

 

- Споменахте водачите... Наблюдатели споделят, че изборите в този момент са нещо като референдум за представянето на президента през миналите две години. Съгласен ли сте с това мнение и каква връзка виждате сред изборите в този момент и президентските през 2024.

 

Вземете Бил Клинтън, Барак Обама, Доналд Тръмп също изгуби 40 места. Традиционно това се случва. Всичко зависи от силата и размера на загубата. Републиканците печелят 35-40 места, което считам за показателно защо следва след 2 години. Смятам, че е лека победа за Републиканците, към момента несигурна. Пак споделям, значимо е какво ще се случи след 2 години. Какво ще се случи с стопанската система, инфлацията, следва да забележим. Повтарям, считам това за показателно, само че изрично не значи, че Джо Байдън няма късмет, единствено тъй като Републиканците ще завоюват няколко места повече в Камарата и в Сената.

- На какво залагаха най-вече демократите и републиканците по време на своята акция? И, с изключение на Украйна, кои са най-ярките разграничителни линии сега? Ще бъдат ли способни демократи и републиканци да работят дружно, или е допустимо при болшинство на републиканците да се стигне до блокиране на всички президентски законодателни начинания?

- Нямам никакви подозрения, че поляризацията ще се изостри още повече след тези избори. Смятам, че основният и главен проблем по време на тези избори е стопанската система и сигурността, което виждате като проблеми и в останалата част на света. Инфлация има на всички места, около войната в Украйна, пост коронавирус обстановката и сходни фактори. Американците са в несигурно състояние стопански, каквито са хората на всички места. В Америка това е огромен проблем. В Сената обаче преди този момент главният проблем беше казусът с абортите, защото в Сената има персони, които избират Съдиите във Върховния съд. Тоест тогава проблематичната обстановка се състоеше към въпроса кои тъкмо ще бъдат съдиите: „ Ако позволим на Републиканците да завоюват, те ще изберат повече консервативни съдии. “

С времето обаче се приказва по-малко за това, сега на фокус е стопанската система, инфраструктурата.

 

 

- Смятате ли, че може да има политическа обсада, в случай че републиканците завоюват доста болшинство в Камарата на представителите?

- Възможно е да има обсада и без огромно болшинство, допустимо е да го има и в случай че демократите задържат позиците си. Не е като Сенатът или Камарата на представителите да са били извънредно продуктивни в промените, които са пробвали да вършат. Например имате хора като демократа Джо Маншън, който е сенатор в Западна Вирджиния. Той блокира развиването на инфраструктурата – един от основните цели на президент Джо Байдън.

Ще има ли дълга обсада? Да.

И то се случва по извънредно практични въпроси. Например има закъснение при съдиите на локално, не на федерално равнище. Заради това нашата правосъдна система ще остане в застой по доста способи. Но поляризацията ще продължи, тъй като в случай че републиканците завоюват...

 
Вижте, с цел да е изцяло ясно, аз съм републиканец. Работил съм за всеки републикански претендент от Рейгън насам. Не приказвам тези неща, тъй като съм съпротива на републиканците.
Истината е, че ще видите тези проблеми в доверието към изборната система, ще го видите в това по какъв начин и къде би трябвало да се влага в интернационален проект. Ще го видите при комисията за 6 януари, която на практика е разпусната и никой не знае какво ще стане.

Ще го видите в  потенциалния представител на републиканците Кевин Маккарти, че в случай че републиканците завоюват Камарата на представителите, те ще проверяват Джо Байдън. Може би даже ще го изправят пред импийчмънт.

Тоест, в случай че републиканците завоюват, поляризацията ще бъде доста по-голяма, в сравнение с е в този момент.

 

- Бяхте в Украйна безусловно 2 месеца преди началото на войната. Какво можете да ни кажете за вашия престой там? И за какво, мислите, никой не обърна внимание на предизвестията от американска страна, че Русия ще нападна?

- Всъщност една от аргументите да съм там беше точно да проучвам капацитета на вероятен спор сред Русия и Украйна. И беше извънредно потискащо да видя и чуя по какъв начин украинското държавно управление по това време не вземаше тази опция насериозно. Президентът Зеленски мислеше, че това ще се отрази на бизнеса, на средата. Защо не го вземаха насериозно? Мисля, че никой не го взе насериозно. Никой не искаше да повярва. И хората във, и хората отвън Украйна не можеха да повярват, че е допустимо Русия да нападна.

 

Беше извънредно фрустриращо да си там и да чуваш хората да споделят: „ Не, това в никакъв случай няма да стане. Не, това в никакъв случай няма да стане “. Но истината е, че се случи. И в този момент мисля, че е сериозно значимо светът дружно да откри излаз.

Тревожа се извънредно доста за способността на интернационалната общественост да остане единна и да потърси сметка на Русия за тази инвазия на суверенна Украйна.

 

- И един финален въпрос, Дейн. В българските избори и политика „ Украйна “ също е доста огромна разграничителна линия. Има доста постоянно поддържана теза тук – че спорът не е сред Украйна и Русия, а сред Америка и Русия. Как би дал отговор на тези отзиви в нашата страна, някогашен член на социалистическия блок?

- Мисля, че това не е правилно. Мисля, че Путин през цялото си ръководство е дал доста ясно да се разбере, че желае възобновяване на руската империя. Украйна е доста значима част от този негов проект. За мен цялата полемика към НАТО, границите му, са просто всичките му нови извинения да нападне Украйна. Не виждам това като борба сред Русия и Америка. А като борба сред демокрацията и властническите режими. Америка се пробва да се бие твърдо, с цел да е несъмнено, че на властническите режими като в Русия, Иран, Китай ще бъде потърсена отговорност.

Но тази война, съгласно мен, беше напълно поради желанието на Путин да си вземе територията на Украйна, да съгради кулоар сред Русия и Молдова (б.р. Приднестровието). Като стъпка към възобновяване на руската си империя. Вижте и видео на изявлението:
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР