Деян Донков дочака софийска премиера на моноспектакъла си Камбаната“. Топ

...
Деян Донков дочака софийска премиера на моноспектакъла си Камбаната“. Топ
Коментари Харесай

Деян Донков излиза с Карандила в зала 1

Деян Донков дочака софийска премиера на моноспектакъла си „ Камбаната “. Топ артистът излиза на 26 ноември в зала 1 на НДК в програмата на Киномания. Той изигра представлението за първи и единствен път през лятото в Античния спектакъл на Пловдив, само че поради усложнената обстановка едвам в този момент ще го гледаме в столицата. Постановката по едноименния разказ на Недялко Славов е за комплицирания път на някогашен пандизчия с две убийства. Изповедта за катарзиса и духовното прояснение на Вено и за вярата му в Бога, звучи покъртително. Партньори на Донков са музикантите от оркестър „ Карандила “. Той извършва и ужасно парче по стихове на Недялко Славов, отдадени на циганската обич. 

„ В Пловдив не съумях да пея онлайн, защото финалът, когато би трябвало да звучи композицията, е толкоз поразителен, че се разревах “, споделя Донков, който се схваща с ромите още от видинското си детство край Дунав. Той самоуверено се впуска в следващото театрално премеждие, търсейки и кинематографично влияние посредством 3D мапинг, а цялата атмосфера е изпълнена с мистичност и лирика, като не липсват и комични реплики. В облика на ромката Лейла, която е огромната обич на Вено, е Пламена Иванова. Сценографията е на Никола Тороманов, музиката на Петя Диманова, хореографията - Деян Георгиев.

Най-новият филм на Педро Алмодовар „ Паралелни майки “ открива 35-то издание на Киномания. „ Важно е да отправим обръщение, обвързвано с времето на пандемия, в което се намираме – посланието за полезността на човешкия живот “, изясни пред публицистите Владимир Трифонов, програматор на фестивала. Френските филми показа Пиер Колио - шеф на Френски институт в България.  Началото е на 19 ноември в „ Люмиер ” с „ Анет ” с Адам Драйвър и Марион Котияр.

„ Парадоксално е, само че пандемичната рецесия направи извънредно богата 2021 година, защото доста филми, които не съумяха да излязат през 2020-та, имат премиера в този момент. Ние ще покажем 7 нови и  изключително прочувствени филми. В този интервал на принудителен сън имаме потребност от нещо, което да ни раздруса. Жените са в центъра на нашата селекция, те не се двоумят да въплътят тези страсти ”, сподели Пиер Колио и добави, че е готова и секция с виртуални филми, която ще забележим в продължение на 3 дни в НДК.

Италианският културен институт също е измежду обичайните сътрудници на Киномания. Тази година италианското кино ще бъде показано с филм, отдаден на великия композитор Енио Мориконе – „ Маестро Енио Мориконе “ на Джузепе Торнаторе и със напълно новия „ Царят на смеха “ с Тони Сервило.

В последните няколко години Киномания в осъществяване на своята обществена задача партнира и с Фондация „ Светът на Мария ”, която оказва помощ да се усъвършенства качеството на живот на хората с интелектуални усложнения и техните фамилии. Киномания и фондацията осъществят взаимно особено събитие в границите на фестивала – единствена прожекция на кино лентата „ Пътуване към фантазията “, отдаден на Международния ден на хората с увреждания.

Поли Генчева - режисьор на документалния филм за последното нанагорнище на Боян Петров „ Отново съм тук “, чиято премиера ще е в границите на Киномания, показа: „ Филмът за Боян беше дълъг креативен и снимачен развой. Отне ни към пет години да го приключим. Беше умислен като ефирен формат, само че и личността на Боян, и всичко, което се сучи с него, а и целият материал, който имахме, не позволяваше да се сместим в 55 минути “.

Едно от огромните кино събития на фестивала е българският филм „ Чичо Коледа “ на режисьора Ивайло Пенчев с доста обичани български артисти. Да го показват дружно с режисьора пристигнаха дребният Ален Ангелов, Свежен Младенов и Симона Халачева.

 „ Това е сантиментална комедия за фамилията, другарството, за прошката, за любовта, за всички хубави и тъжни моменти, които претърпяваме ”, показа режисьорът Ивайло Пенчев. Най-малкият артист във кино лентата - 9-годишният Ален Ангелов, бе безапелационен, че това е обичаният му филм от общо трите, които е снимал досега и благодари за грижите и помощта от страна на целия екип. „ Не мога да изразя какъв брой е хубаво да снимаш филм, в действителност! ”, прочувствено добави той.

 Хермина Азарян – един от уредниците на Киномания - направи селекция и на други забавни заглавия в програмата: „ Герой “ на режисьора Асгар Фархади, който завоюва огромната премия в Кан и е иранското предложение за „ Оскар ”, кино лентата на режисьора Джан Имоу „ На ръба на риска “, „ Белфаст “ на Кенет Брана, който е един от кандидатите за „ Оскар ”, кино лентата, отдаден на Арета Франклин – „ Респект “, проследяващ началото на креативния й път, „ Най-лошата персона на света “, за който актрисата Ренате Рейнсве взе премия за женска роля в Кан, „ Островът на Бергман “, „ Последният рейс “ с Тимъти Спол и „ Херцогът “ с Хелън Мирън и Джим Бродбент. Киномания ще напомни и късометражния „ Човешкият глас “ с Тилда Суинтън по пиесата на Жан Кокто.

Киномания 2021 ще се състои от 18 ноември до 5 декември в пространствата на НДК - зала 1 и кино „ Люмиер ”, както и в Дома на киното, „ Одеон “, „ Влайкова “, зала „ Славейков ” на Френския институт, Г8 и Евросинема. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР