Девненци да бъдат бдителни и да уведомяват властите за всеки

...
Девненци да бъдат бдителни и да уведомяват властите за всеки
Коментари Харесай

Стана ясно дали има опасност от чума по животните в Община Девня

Девненци да бъдат бдителни и да уведомяват управляващите за всеки подозрителен случай с домашни прасета и глигани. За това прикани кметът Свилен Шитов, който през днешния ден взе участие в съвещание на Областната епизоотична комисия във връзка откритото огнище на африканска чума по домашни прасета в провадийското село Тутраканци. На съвещанието участваха министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните доктор Дамян Илиев, регионалният шеф Стоян Пасев, кметове на общини в района и др. 

Девня към този момент е отвън периметъра на 10-километровата зона към огнището на африканска чума, в която са подхванати превантивни ограничения за недопускане разпространяването на болестта, осведоми Свилен Шитов. Това обаче не би трябвало да успокоява притежателите на животновъдни обекти на територията на общината, които би трябвало да бъдат бдителни и да следят с нараснало внимание държанието на прасетата.   

„ Ако животното демонстрира признаци на заболяване, не търсете благоприятни условия да го лекувате, в случай че констатирате гибел – недейте да разфасовате натрупа за консумация или продажба на месото, в случай че забележите починал глиган в гората, неотложно уведомете ветеринарните управляващи или сигнализирайте на тел. 112 “, приканва кметът Свилен Шитов. 

Като превантивна мярка в цялата област Варна се не разрешава търговията, напредването и превоза на домашни прасета като се изключи тези, предопределени за неотложно кръвопролитие и след позволение от формален ветеринарен доктор, или на такива, преминаващи пренос. Забранява се образуване на пазари и изложения на прасета и свободно пасищно развъждане на Източнобалкански прасета и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи неотложно би трябвало да бъдат затворени във фермите.

Телефони за връзка с Областната дирекция по сигурност на храните: 052/ 655 – 801 и 052/ 655 - 802
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР