Деветте живота на Борис Джонсън явно приключиха - британският премиер

...
Деветте живота на Борис Джонсън явно приключиха - британският премиер
Коментари Харесай

Един много английски скандал този път може да събори Борис Джонсън

" Деветте живота " на Борис Джонсън очевидно завършиха - английският министър председател е изправен пред действителна опасност да завърши предварително като водач на Консервативната партия и държавен началник.

Този път неуспехът му не е обвързван с сложният Brexit, проспиването на Covid-пандемията през 2020 година, интригите към някогашния му най-доверен консултант Доминик Къмингс, абсурда с противозаконните празненства на " Даунинг стрийт " по време на цялостния локдаун, или серията от загуби на частичните парламентарни избори през юни 2022.

Катастрофата на Джонсън е предизвикана от секс скандал, изискан в " традициите " на английската политическа " къща от карти ".

Само за няколко часа държавното управление му беше разтърсено от оставките на двама от най-важните му членове - министрите на финансите Риши Сунак и на опазването на здравето Саджид Джавид (също някогашен финнасов министър), последвани от трима зам.-министри, петима парламентарни секретари и още няколко души отвън парламентарната група.

Джонсън, който оцеля с не напълно безапелационно болшинство от 211 на 148 гласа при вътрешнопартиен избор на съмнение при започване на юни 2022 година, официално е " застрахован " против нова процедура най-малко за още една година.

Ако в партията обаче се съберат задоволително писма от депутати, които категорично упорстват за оставката му, позицията му като министър-председател и партиен водач ще бъде тотално компрометирана.

В основата на този скандал стои една пиянска нощ в клуба " Карлтън " и много несполучливи опити за изплъзване на Борис Джонсън от отговорност за старите му кадрови неточности.

На 29 юни депутатът от Консерваторите Крис Пинчър е видян в " извънредно нетрезво положение " в частен клуб на партията. Само преди няколко месеца Пинчър е назначен на управителна позиция в парламентарната група, от която следи за дисциплината по време на гласувания. Скандалът, последван от изказвания, че той е опитал да опипва двама мъже в клуба, го принуждават да подаде оставка от поста.

В продължение на няколко дни английските медии не стопират да вадят от ден на ден и все по-сериозни сигнали за това, че случаят в " Карлтън " в действителност не е единично събитие, а е следващият случай на корист от страна на Пинчър.

Няколко журналистически следствия разкриват, че в продължение на години Консервативната партия е знаела и премълчавала за несъответстващото държание на депутата по отношение на колеги-мъже - депутати от личната му група и от опозицията, деятели в изборния му регион и други

Според една от публикациите в Mail on Sunday - Пинчър е трябвало да бъде спрян от своя сътрудничка, откакто е почнал да прави полови подмятания на млад мъж по време на годишна конференция на Консервативната партия.

Последните недоволства от него датират от декември 2021 и юни 2022 година - още веднъж подадени от неизвестен народен представител от торите, съгласно Independent.

Историята ненапълно припомня на сериала " A Very English Scandal " с Хю Грант, който разказваше за същинските правосъдни драми с някогашния водач на Либералната партия във Англия Джеръми Торп, съден за опит да ликвидира собствен някогашен съкровен сътрудник във времена, в които хомосексуалните връзки са преследвани от закона.

Борис Джонсън е бил наясно с проблемите на Крис Пинчър най-малко от 2019 година, когато като министър на външните работи е осведомен за неприемливото му държание от администрацията - по това време Пинчър е част от политическите назначения в министерството.

Потвърждение за това, че Джонсън е знаел за половата волност на сътрудника си, идва и от някогашния му консултант Доминик Къмингс, който разказва по какъв начин министър председателят е правил шеговити изявления по този мотив ( " Pincher by name, pincher by nature " - игра на думи с семейството Pincher, която може да се преведе и като " щипало / човек, който пощипва " ).

Медийната тактика на Джонсън обаче е да инструктира подчинените си да отхвърлят изказванията, че той е имал информация за проблемите с Пинчър.

Вечерта на 5 юли Риши Сунак и Саджид Джавид първи напущат кабинета на Джонсън в координирана акция. Двамата декларират, че не считат, че министър председателят е кадърен да ръководи умело или в името на националния интерес.

" За мен стана ясно, че методите ни се разграничават фундаментално прекалено много. Обществеността с право чака ръководещите да се държат честно, умело и съществено. Осъзнавам, че това може да е последната ми министерска позиция, само че имам вяра, че тези стандарти заслужават да се борим за тях, по тази причина напущам ", написа Риши Сунак в своето писмо.42-годишният финансов министър е измежду най-често спряганите имена на евентуални нови водачи на Консервативната партия в последните месеци - казусът при него е, че той също беше забъркан в абсурда с противозаконните празненства на " Даунинг стрийт ".

Ако болшинството от консервативните депутати не събере задоволително гласове, с цел да притисне Борис Джонсън към оставка, има и втори вид - Лейбъристите да смъкват цялото държавно управление с избор на съмнение през Народното събрание и да се стигне до предварителни избори. Този сюжет обаче е по-слабо евентуален.

Ако приключването на фрагменти от държавното управление не спре, това също може да принуди Джонсън да се отдръпна, с цел да спре хаоса.

Това, което към този момент крепи Борис Джонсън, е лоялността на част от партията и неналичието на сигурен механизъм за директното му премахване.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР