Деветото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри се открива на

...
Деветото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри се открива на
Коментари Харесай

Биографичната драма Капитанът открива Синелибри Варна на 13 октомври

Деветото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри се открива на 13 октомври във Варна. Събитието се осъществя с поддръжката на Фонд " Култура " на Община Варна. През тази година, изданието е под мотото " Метаморфози “, с което алегорично се отбелязва 140-ата годишнина от рождението на Франц Кафка – една от най-значимите и авторитетни фигури в литературата на XX век.

Старт на Синелибри Варна дава историческата биографична драма " Капитанът “ на режисьора Едоардо де Анджелис с Пиерфранческо Фавино в основната роля. Създаден по автентичен случай, филмът е мощен апел за издигане на полезностите на етиката и човешката взаимност над бруталната логичност на военния протокол.

Между 13 и 29 октомври публиката на морската столица ще има достъп до превъзходни кино-литературни министър председатели, в това число защити заглавия, които се състезават в състезанието за пълнометражен игрален филм като " Любо “, " Операция " Наполеон “ и " Плитката “, а по този начин също и филми, които са част от богатата паралелна стратегия на фестивала.

На 16 октомври във Варна гостува Милена Фучеджиева във връзка на документалния филм " Ваймар Експрес “ - проучване на пропагандата за нацистка културна надмощие над Европа от страна на Йозеф Гьобелс, Фани Попова-Мутафова, Кнут Хамсун, Робер Бразийяк. Режисьорката персонално ще показа кино лентата и ще отговори на зрителски въпроси след края на прожекцията. Специално внимание заслужават и италианският филм " Прекрасно лято “ - акомодация на романа на Чезаре Павезе с Дева Касел в основната роля, и френската психическа драма " Само ние двамата “ с Виржини Ефира и Мелвил Пупо. Прожектират и кино лентата " По черните пътеки “, основан по претекстове от автобиографичния пътепис на Силвен Тесон. Сред най-ярките акценти в програмата е " Господин Блейк на вашите услуги! “ (2023) на реж. Жил Льогардиние, с Джон Малкович и Фани Ардан в основните функции. Почитателите на испанското кино ще гледат " Истории, които не са за описване “. В програмата участва и научнофантастичната мелодрама " Звярът “ на режисьора Бертран Бонело. Филмът е свободна акомодация по класическата повест на Хенри Джеймс " Звярът в джунглата “ - роман за ориста, поличбите, любовта и самотата.

На 20 октомври ще бъде излъчена английската драма " Невероятното пътешествие на Харолд Фрай “ по едноименния разказ на Рейчъл Джойс. На 23 октомври е прожекцията на искрящата престъпна комедия " Престъплението е мое “, новия филм на Франсоа Озон.

Зрителите в морската столица ще имат опция да оценят и новия филм Роман Полански, който това лято навърши 90 години. Копродукция на Италия, Швейцария, Полша и Франция, " Дворецът “ е хаплива черна комедия с присъединяване на Оливер Мазучи, Фани Ардан и Мики Рурк. Сред филмите е и " Страсти в кухнята “ на режисьора Тран Ан Хунг, който беше почетен с премията за постановка от кинофестивала в Кан.

Синелибри Варна 2023 ще бъде закрит на 29 октомври с документалния филм " Анселм “ на Вим Вендерс. Прожекциите са във Фестивалния и конгресен център във Варна, а билети могат да бъдат закупени от касата на ФКЦ и онлайн. Фестивалът продължава до 29 октомври.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР