Деветото издание на фестивала Джаз под звездите на Деветашкото плато

...
Деветото издание на фестивала Джаз под звездите на Деветашкото плато
Коментари Харесай

Ива Таражежкова: Джазът стои изключително добре сред свободата на природата

Деветото издание на фестивала " Джаз под звездите на Деветашкото плато " ще се организира от 30 юни до 2 юли на поляната пред пещера Гарваница, сред две села, ситуирани върху платото. Събитието е с вход свободен и включва серия от концерти, импровизации, джаз матине за деца и други музикални формати. В програмата са включени и безвъзмездни майсторски класове, които ще бъдат подслонени в получилата няколко награди за архитектура възобновена постройка на " Старата мелница " в с. Кърпачево. За фестивала и региона, в който се организира той, ни споделя Ива Таралежкова - ръководител на съдружие " Деветашко плато ", което е главен уредник на " Джаз под звездите ". Ива е съучредител на пет цивилен организации и една от главните фигури, стоящи зад развиването и популяризацията на Деветашкото плато като дестинация за туризъм. Деветото издание на фестивала " Джаз под звездите на Деветашкото плато " ще се организира от 30 юни до 2 юли на поляната пред пещера Гарваница, сред две села, ситуирани върху платото. Събитието е с вход свободен и включва серия от концерти, импровизации, джаз матине за деца и други музикални формати. В програмата са включени и безвъзмездни майсторски класове, които ще бъдат подслонени в получилата няколко награди за архитектура възобновена постройка на " Старата мелница " в с. Кърпачево. За фестивала и региона, в който се организира той, ни споделя Ива Таралежкова - ръководител на съдружие " Деветашко плато ", което е главен уредник на " Джаз под звездите ". Ива е съучредител на пет цивилен организации и една от главните фигури, стоящи зад развиването и популяризацията на Деветашкото плато като дестинация за туризъм. Как се роди концепцията за фестивал под звездите?
Преди да стартираме да се занимаваме със съдружие " Деветашко плато ", в региона имаше единствено три забележителности - Къкринското ханче, Деветашката пещера и Крушунските водопади, като единствено ханчето беше по-популярно. В региона идваха основно фенове на спелеологията и хора със специфични ползи. Тогава от сдружението взехме решение да разнообразим и да обогатим туристическото предложение на платото и да покажем доста други естествени и културни атракции. Решихме да създадем един културен календар, с който да допълним прекарванията на хората, тъй като доста туристи, които започнаха да идват, започнаха и да се връщат. Така се роди концепцията първо за фолклорен събор, който продължава да се организира, а по-късно и за организация на джаз фест. Инициативата стартира като една доста ексцентрична, съвсем невероятна концепция. Началото беше с така наречен Джаз вечер под звездите на Дветашкото плато и се разрасна до неколкодневен фестивал с богата стратегия.
Източник: “Джаз под зездите на Деветашкото плато ” Как избрахте мястото?
Още в самото начало с джаз музиканта Венци Благоев обиколихме региона и доста деликатно подбрахме мястото да бъде пред пещера Гарваница. Разбира се, тези неща не може да се случват вътре в пещери, с цел да не се наруши спокойствието на прилепите, по тази причина взехме решение, че ще го създадем на една доста красива поляна край пещерата . Тя се намира сред селата Кърпачево и Горско Сливово.

Гарваница е доста забавна отвесна пещера. В нея се слиза по една стълба, като денивелацията е над 40 метра. Пещерата е отворена за визити и хората, които дойдат на " Джаз под звездите на Деветашкото плато ", могат да навлязат в тази перла на региона и да се насладят на хладината ѝ.
Реклама
Организацията на фестивал на такова място обаче не е лесна. Носим бали със сено за сядане, караме генератори, тъй като там няма ток. Факт е, че има доста логистични провокации, само че за мен всички те си костват поради този шир, тази независимост, които мястото дава на изпълнителите и на публиката. Усещането мъчно може да се опише, би трябвало да се изпита .
Защо решихте фестивалът да включва единствено български реализатори?
Опитваме се да си слагаме висока летва, канейки надарени и обичани български музиканти. Решихме те да бъдат единствено български, тъй като ние имаме доста надарени инструменталисти и вокални реализатори и за нас е доста значимо те да бъдат известни освен в софийските клубове и подиуми , а и на други места в страната. Искаме да им помогнем да се срещнат с по-широка аудитория и повече хора да се допрян до тях.
Как се промени фестивалът за девет години?
Открихме, че джазът стои извънредно добре измежду свободата и хубостта на природата, на една дива поляна сред две села. С времето фестивалът закупи лице и самочувствие, утвърди се като едно от познатите джаз събитие в страната. С наслада откривам, че започнаха да вършат сходни фестивали и на други по-нестандартни места и региони. Щастливи сме, че този модел работи. Наш музикален шеф е Венци Благоев, който е един извънреден деятел на джаз музиката. Той като нас споделя философията, че джазът би трябвало да се слуша на всевъзможни места. Постепенно с всяка минала година публиката се усилва и към този момент идват сред хиляда и две хиляди души, което е доста добре за локалните общности и бизнесмени.
Източник: “Джаз под зездите на Деветашкото плато ” Какво да чакаме от идното издание?
Тази година сме планували три дни от 30 юни до 2 юли. На 30 юни започваме с един прелестен формат, за който от дълго време бленувам - той се споделя " Джазът пее на български ". Ще представим стихотворения на поетесата Мария Донева, които са брилянтно аранжирани от музикантите Антони Дончев, Венцислав Благоев на тромпет и са нежно изпети от Марина Господинова. Венци Благоев също е част от този превъзходен формат. Когато джазът е на български, той става доста по-достъпен за хората , изключително в селски регион като този на Дветашкото плато, който като цяло е по-консервативен, само че към този момент е доста по-отворен към този вид музика. За втория ден, който е събота - 1 юли, сме възнамерявали два майсторски класа. Единият е вокален майсторски клас с музикалния възпитател Марина Господинова, а вторият ден тематиката е джаз импровизации с Антони Дончев, който с изключение на диригент на биг бенда на Българското национално радио е и академични учител. Уъркшоповете се безвъзмездни и са ориентирани към младежи, възпитаници, студенти, които се занимават с музика. Много се надяваме да стигнем до младежите в региона на Дветашкото плато, тъй като имат по-малки шансове да се срещнат с такива преподаватели. Тези наставнически класове ще се проведат в неотдавна възобновената остаряла мелница в село Кърпачево, която съдружие " Деветашко плато " употребява чартърен от община Летница, и успяхме да реновираме със съдействието на фондация " Америка за България ", която отчасти поддържа и самия джаз фестивал.
Реклама
Мелницата е извънредно забавно място, за което получихме премията на Камарата на архитектите в България и премията за постройка на годината на " АрхиНова ".

Вечерта на 1 юли следва огромният концерт, който ще бъде с присъединяване на трима пианисти - Милен Кукошаров, Антони Дончев, младият и надарен музикант Станислав Арабаджиев и проф. Владимир Радулов, който също е една от легендите освен на българския джаз, само че и в историята на джаза като цяло, както и дълготраен водещ на джаз предаването на БНР. Освен това ще имаме частта измежду нашите посетители да бъде добре познатият в Европа тромбонист Георги Корназов, който работи в Германия. С нас ще бъде и Росен Захариев - един от най-хубавите български тромпетисти, който с Венци Благоев ще си дели тромпетните партии. Една от огромните звезди на фестивала е Милица Гладнишка.

Тя дружно с музиканти ще направи доста забавен джаз формат, наименуван " Лисицата, Котарака и Рудолф ". Това ще бъде огромната изненада за нашата аудитория. Разбира се, чакаме на сцената още доста прелестни музиканти, които да бъдат звездите под звездите на Дветашкото плато. В неделя имаме акцент и за най-малките - от 11 ч. стартира джаз матине за деца с Венци Благоев - формат, който е потвърдил силата си да стимулира и да предизвиква децата от напълно дребни да усещат музиката, да я обичат, а някои от тях и да стартират да се занимават с нея.
Източник: “Джаз под зездите на Деветашкото плато ” Къде препоръчвате да се разходят из Деветашкото плато хората, които дойдат за фестивала?
Освен трите най-популярни обекта - Къкринското ханче, Деветашката пещера и Крушунските водопади, Деветашкото плато предлага още няколко чудесни места за посещаване от туристи. Такива са да вземем за пример пещерите Футьова и Стълбица край село Кърпачево, пещера Гарваница, където вършим фестивала " Джаз под звездите на Деветашкото плато ", също и така наречен Зелен водопад или водопад Зелена канара, който е ситуиран покрай Крушунските водопади, местността Белото камъне до село Агатово, крепостта Градът до село Крамолин и голям брой екопътеки и погледни места.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР