Деветнадесет държави изразиха интерес да се присъединят към групата на

...
Деветнадесет държави изразиха интерес да се присъединят към групата на
Коментари Харесай

Още 19 държави искат да станат членове на БРИКС

Деветнадесет страни показаха интерес да се причислят към групата на БРИКС, която се приготвя да организира годишна среща на върха в Южна Африка, оповестява Bloomberg.com.

Блокът на нововъзникващите пазари, включващ Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, ще се срещне в Кейптаун на 2-3 юни, с цел да разиска разширението си, съобщи в понеделник Анил Сооклал, дипломат на Южна Африка. 

" Това, което ще се разисква, е разширението на БРИКС и изискванията, по които това ще се случи ", сподели той. " Тринадесет страни публично са поискали да се причислят, а други шест са поискали импровизирано. Всеки ден получаваме заявки за присъединение. "

Китай стартира диалога за разширението, когато беше ръководител на БРИКС предходната година, защото втората по величина стопанска система в света се пробва да построи дипломатическо въздействие, с цел да се опълчи на господството на развитите страни в Организация на обединените нации. Предложеното разширение провокира угриженост измежду останалите членове, че въздействието им ще бъде отслабено, изключително в случай че бъдат признати близки съдружници на Пекин. Брутният вътрешен артикул на Китай е повече от два пъти по-голям от този на останалите четири членове на БРИКС, взети дружно.

Министрите на външните работи на петте страни членки потвърдиха, че ще участват на разискванията през юни, сподели Сооклал. В допълнение към участието си, те ще обсъдят и " горещите точки ", в това число Судан, където спорът сред армията и паравоенни сили продължи десети ден в понеделник.

От основаването си като БРИК през 2006 година групата е приела единствено един нов член - Южна Африка през 2010 година Саудитска Арабия и Иран са измежду страните, които публично са поискали да се причислят, съобщи Сооклал през февруари.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР