Деветият Международен кино-литературен фестивал Синелибри ще изкушава зрителите в столицата

...
Деветият Международен кино-литературен фестивал Синелибри ще изкушава зрителите в столицата
Коментари Харесай

Синелибри 2023 ще се проведе между 6 и 29 октомври под мотото „Метаморфози“

Деветият Международен кино-литературен фестивал Синелибри ще изкушава феновете в столицата и още шест местоположения в страната в дните сред 6 и 29 октомври! Представяме ви авторската визия на тазгодишното издание, дело на Радослава Боор и Студио „ Слава “. Пъстрата палитра от цветове дава обещание внушително жанрово-стилистично многообразие и многолика стратегия, събрала най-хубавото от международното кино за миналата година!

С мотото „ Метаморфози “ фестивалът отбелязва 140 години от рождението на Франц Кафка, една от най-значимите и авторитетни фигури в литературата на XX век. Наред с Джеймс Джойс и Марсел Пруст, Кафка е считан за един от „ тримата влъхви “ на модерната литература. Мотото се асоциира директно с новелата „ Метаморфозата “, емблематична творба на писателя, оповестена за пръв път през 1915 година. Във визията фестивалните събития са алегорично обединени от пеперудата като олицетворение на концепцията за непрекъснатите метаморфози в природата. По подобен метод литературата, попаднала във фокуса на огромните киновизионери, търпи смайващи метаморфози по пътя към огромния екран и носи приятност на всички сетива.

Публиката на Синелибри 2023 ще има достъп до повече от 60 кинозаглавия, отличени в Кан, Венеция, Берлин, Торонто и на други влиятелни фестивали. Както постоянно, селекцията е безкомпромисна, а всеки от филмите е образец за досетливост и храброст при превода на съответното литературно произведение на езика на киното. Тази година изданието обгръща четири състезанието: за пълнометражен игрален филм, за документален филм, за късометражен филм и за костюми. Програмата изобилства от национални и международни министър председатели, снимани от всепризнати майстори в региона на акомодацията.

Предвиден е раздел Кино с идея, в който ще влязат филми, ангажирани с наболели тематики – недвусмислено удостоверение, че актуалните кинотворци в световен проект не са в положение да останат равнодушни на фона на притеснителните трендове и „ метаморфози “ във всички браншове на живота. В развой на подготовка са десетки кино-литературни събития, полемики, празнувания, ретроспективи, галавечери, уъркшоп в региона на кинематографията и, несъмнено, обществени срещи с посетители и арбитри от международна големина.

Празничната гала по разкриване на Синелибри ще се състои на 6 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на Националния замък на културата. Очаквайте зрелищен пърформанс, завладяваща музика, впечатляваща визия и незабравими изненади. Деветото издание на фестивала се обрисува като най-бляскавото, любопитно и посещавано събитие на есента. Подробности за всички прожекции и специфични посетители ще разкрием в допълнение.

Синелибри 2023 ще се организира в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Столична община, ИА „ Национален кино център ", Национален фонд „ Култура ", Община Пловдив, Фонд „ Култура " на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „ Захарий Княжески ", Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 година Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура " по стратегия „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ".

Програмата се реализира в съдействие с голям брой сътрудници и съидейници, които следва да обявим.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР