Девети ден Прокурорската колегия не се произнася по искането ми

...
Девети ден Прокурорската колегия не се произнася по искането ми
Коментари Харесай

Гешев девет дни чакал да го освободят като прокурор, пита може ли да арестува политици

„ Девети ден Прокурорската гилдия не се произнася по настояването ми за оставка като прокурор “. Това разгласи в профила си във Facebook някогашният основен прокурор Иван Гешев, който чака публично изговаряне за напускането на системата.

Той не е основен прокурор след декрет на президента от 15.06.2023 година

„ Това обаче не ме освобождава от длъжността прокурор в Прокуратурата на Република България, защото този акт е от изключителната подготвеност единствено и само на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, а не на Пленума. Ето за какво точно пред Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет подадох оставка като прокурор на 19 юни, като показах документално желанието си да напусна правосъдната система след 30 години работа в нея. Девет дни по-късно по незнайни аргументи няма изговаряне всъщност по отношение на заявката ми за овакантяване. Липсата на съответна реакция е белег за непрофесионално отношение и даже - за незадоволителна подготвеност “, написа Гешев.

Той изрича съмнения, че някой може да се опасява от излизането му от системата на правосъдната власт.

„ И в случай че към момента съм прокурор с цялостни права - дали мога да задържам някого, да вземем за пример някой от разследваните сега политици? Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет дължи всички тези отговори на българското общество “, написа още той.

Магистрати са коментирали пред, че Гешев евентуално е имал проблем с приемането на 20 брутни заплати, които се дължат на съдиите, прокурорите и следователите при напускането на системата. Дава се по една заплата за всяка прослужена година, само че не повече от 20 общо.) Те обаче не се поставят на дисциплинарно уволнените. Затова и Гешев желае да бъде освободен като прокурор все едно е подал оставка, допускали те. Основната заплата на основния прокурор сега е към 10 000 лева Отделно има 2% клас „ прослужено време “ за всяка година в системата (максимумът тук е 40%).

Гергана Мутафова, която е член на колегията, твърди пред медията, че се приема, че с освобождението като основен прокурор, Гешев автоматизирано е освободен и от системата. Основанието, на което той бе махнат от поста, в действителност е съображение за дисциплинарно уволняване на магистратите по принцип. Т.е. няма по какъв начин някой да бъде уволнен като основен прокурор за накърняване престижа на правосъдната власт, само че да се одобри, че има интегритет да е редови магистрат. Мутафова въпреки всичко призна, че в закона има дупка в това отношение.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР